Al·lèrgia a Anisakis simplex
El anisakis simplex és un cuc (nematode) que parasita a molts peixos.
La parasitació del peix que consumim és molt freqüent, ja que afecta a taxes superiors al 50%. L'home pot ser hoste accidental de la larva del anisakis, en aquest cas patirà la malaltia (anisakiosi). Això s'ha associat directament amb la ingesta de peix en estat cru (salaó, fumat, en vinagre) o poc cuinat.
A Espanya, l'alt índex de consum de peix i la freqüència amb que es consumeix en aquestes condicions justifica que el problema del anisakis s'hagi convertit en una qüestió de rellevància social de primera índole. En particular, s'associa a la presa d'aladroc en vinagre, que és la forma més freqüent de consum de peix cru en la nostra societat.
Els quadres clínics associats al *anisakis es divideixen en dos grups:

  1. els que únicament cursen amb símptomes digestius per la parasitació (anisakiosi)
  2. uns altres en els quals es desenvolupen manifestacions cutànies o símptomes generals d'una reacció al·lèrgica

Parasitació per anisakis (anisakiosi)
L'anisakiosi consisteix en la parasitació de l'home per la larva del anisakis.
Existeixen diverses formes clíniques d'anisakiosis, sent amb major freqüència gastrointestinals:

  • La forma luminal és aquella en la qual només existeix adherència del paràsit a la mucosa digestiva i cursa asimptomàtica, detectant-se les larves en la femta o el vòmit.
  • La forma gàstrica cursa de forma aguda amb dolor epigàstric, nàusees i vòmits. Els símptomes solen aparèixer entre 24-48 hores després de la ingestió del peix. En el nostre mitjà és la més freqüent i la que s'associa habitualment a símptomes suggeridors de reacció al·lèrgica (10% dels casos).
  • La forma intestinal habitualment té un curs crònic en desenvolupar-se abscessos amb restes de anisakis en la paret intestinal. Presenta dolor abdominal i alteracions del ritme intestinal. En ocasions pot ser causa d'apendicitis aguda, diverticulitis, ileítis o obstrucció intestinal

L'ús de la radiografia i ecografia, pot ajudar-nos en el diagnòstic d'anisakiosi, però el diagnòstic de certesa ho dóna la visualització de la larva per endoscòpia (gastroscòpia o rarament *colonoscopia) que a més permet en aquests casos l'extracció de la mateixa i la resolució dels quadres aguts. No obstant això, en la majoria dels pacients l'anisakiosi és *autolimitada, resolent-se el procés en expulsar espontàniament la larva. En alguns casos amb complicacions intestinals (obstrucció, *peritonitis,...) pot ser precisa una intervenció quirúrgica o tractament amb *corticoesteroides orals.

Al·lèrgia a *anisakis: clínica i diagnòstic
Existeix un grup de persones que després de la ingestió de peix refereixen reaccions al·lèrgiques agudes, amb manifestació cutània en forma de *urticaria/*angioedema o generalitzada tipus *anafilaxia. Habitualment, la ingestió de peix es produeix en les hores prèvies a la reacció, encara que excepcionalment es pot diferir dies complicant el diagnòstic. Aquest grup de pacients, quan acudeixen a la consulta, amb freqüència ja ha tolerat després el mateix peix, descartant-se una possible al·lèrgia al peix. La sospita ha de dirigir-se cap a una possible al·lèrgia a *anisakis. En molts casos els símptomes cutanis o de *anafilaxia s'associen a símptomes digestius suggeridors de *parasitación, fonamentalment gàstrics.
Existeix controvèrsia en relació amb la necessitat o no de *parasitación per la larva del *anisakis durant la reacció al·lèrgica. Actualment, la major part dels investigadors consideren que sí és precisa, encara que podrien existir excepcions.
Això ha donat motiu a parlar d'una entitat que es denominaria anisakiosi *gastroalérgica, que integra la *parasitación i l'al·lèrgia al *anisakis en un mateix procés. Això no ha de fer confondre a molts pacients, que quan són diagnosticats de sensibilització a *anisakis pensen que segueixen *parasitados.
Encara que quan es produeix la reacció és molt probable que sigui necessària la *parasitación, la larva normalment s'elimina espontàniament en la femta i el que es manté és només la sensibilització al·lèrgica a la mateixa.
El diagnòstic de sospita de la reacció al·lèrgica per *anisakis és eminentment clínic.
Si existís una sospita d'al·lèrgia a *anisakis, és imprescindible consultar amb el *alergólogo perquè realitzi un estudi *alergológico que confirmi el diagnòstic de sensibilització. Per a això es realitzen:

  1. Prova cutània en *prick. En aquells casos que per història clínica no s'hagi descartat una sensibilització al peix, han de realitzar-se també proves cutànies amb una bateria d'extractes de diferents peixos que normalment són negatives.
  2. Determinació de *IgE específica contra *anisakis (anticossos causants de la reacció al·lèrgica).

Un percentatge significatiu de la població sense antecedents clars de reacció al·lèrgica a *anisakis presenta un o ambdues proves diagnòstiques positives. No obstant això, la transcendència d'una *positividad en aquests tests ha de ser valorada en cada cas de forma individualitzada pel *alergólogo.

Al·lèrgia a *anisakis: tractament i prevenció
El tractament de les manifestacions cutànies i/o *anafilácticas per al·lèrgia a *anisakis es basa en l'actuació mèdica immediata i l'administració d'antihistamínics, *corticosteroides i, en ocasions, adrenalina intramuscular, d'igual
manera que si es tractés d'una reacció *anafiláctica (reacció al·lèrgica) secundària a qualsevol altra causa.
Encara que, com ja s'ha esmentat, l'actitud davant la *parasitación per *anisakis ha de ser conservadora, en alguns casos l'extracció de la larva per endoscòpia també pot ser important en la resolució de la reacció al·lèrgica.
Davant el pacient diagnosticat d'al·lèrgia a *anisakis sorgeix la pregunta de si és absolutament necessària una dieta estricta sense peix, més encara quan aquest forma part de l'alimentació bàsica en altres patologies com la malaltia
coronària o els tractaments per a l'obesitat.
Per a alguns investigadors la *parasitación repetida, de vegades *asintomática,
desencadenaria sensibilització a l'antigen proteic, desencadenant una resposta intervinguda per *IgE i, amb això, el quadre cutani o *anafiláctico. En conseqüència, alguns metges recomanen evitar el consum de tot peix
(sense incloure l'exclusiu de riu com la truita), cefalòpode i crustaci.
No obstant això, tal com s'esmentava abans, en l'actualitat es postula que és necessària la *parasitación de la larva viva en la mucosa gastrointestinal per desencadenar una resposta al·lèrgica.

En conseqüència, als pacients amb al·lèrgia a *anisakis ha de recomanar-se'ls les següents pautes:

  1. Evitar radicalment la ingesta de peix cru (sobretot, en la nostra societat, l'aladroc en vinagre) o poc cuinat, incloent *salazones, fumats, escabetx o cuinats de forma inadequada en el microones o a la planxa.
  2. Sotmetre el peix a congelació a ¬20ºC, durant 72 hores. Es recomana el peix congelat en alta mar o ultra congelat, on es *eviscera precoçment i la possibilitat de *parasitación de la carn és menor.
  3. Ha de ser cuinat aconseguint temperatures superiors a 60°. Per tant, el preparar el peix "a la planxa" sol resultar insuficient. És preferible la presa de cues de peixos grans, procurant evitar àrees *ventrales properes a l'aparell digestiu del peix.

La possibilitat de normes més estrictes, incloent la prohibició absoluta d'ingerir peixos i cefalòpodes, ha de ser valorat per cada *alergólogo depenent de la història clínica i el grau de sensibilització del pacient.
En el cas de sensibilitzacions *subclínicas, normalment no cal prendre cap mesura preventiva especial, encara que en el cas de determinacions de *IgE a *anisakis molt elevades, alguns *alergólogos recomanen les mateixes
precaucions que s'aconsellen als pacients amb història d'al·lèrgia confirmada a *anisakis, encara que no existeixin antecedents de reacció al·lèrgica. El valor real de la sensibilització *subclínica a *anisakis encara està per determinar.