• L'objectiu d'aquest document és proporcionar-li informació sobre la diabetis i animar-lo a formar part activa en el seu control . L'educació sobre la diabetis és bàsica.

  • Diabetis : És una malaltia crònica que es caracteritza per un augment en els nivells de la glucosa ( sucre en sang ) per sobre del que és normal . Es produeix per una insuficient producció o deficient acció de la insulina . La glucosa en lloc de penetrar en les cèl·lules, es queda a la sang.

  • Insulina : És una hormona que fabrica el pàncrees . La seva missió és facilitar que els sucres dels aliments ( glucosa ) , entrin dins de les cèl·lules de l'organisme , i es facin servir com a font d'energia.

Captura de pantalla 2016-08-01 a las 12.06.35

  • El tractament de la diabetis consta de quatre punts bàsics, d'igual importància , per

    aconseguir un bon control de la diabetis :

Captura de pantalla 2016-08-01 a las 12.06.53

  • Educació de diabetis: Rebrà informació concreta del tractament si és el cas , ja sigui amb dieta , pastilles , insulina ... per part del seu metge i / o infermera . Aconseguirem augmentar la seva autonomia i prevenir les possibles complicacions originades per un mal control de la seva diabetis . * Seguiu controls periòdics amb el seu metge i / o infermera . De forma programada haurà visitar pel podòleg , dentista , oftalmòleg i altres especialistes que li indiqui el seu metge *
  • Tractament farmacològic: Variarà segons el tipus de diabetis que tingui. Pot necessitar pastilles , insulina o tots dos. Segueixi’l de forma rigorosa com li han indicat . No abandoni el tractament sense consultar amb el seu metge si pensa que no ho està tolerant bé.

Dieta: El seu metge, infermera i/o dietista li explicaran i adaptaran de forma personalitzada la seva alimentació. Ha de ser:

  • Equilibrada, variada, controlada i repartida durant el dia en diferents àpats. Utilitzeu tots els grups d'aliments en la proporció indicada.
  • Grups d’aliments:
    • Verdures : Té fibra i alenteix l'absorció dels farinacis . Prendre-les en menjar i sopar ( crua / cuita ) .
    • Farinacis: entren dins de la dieta però amb control de quantitat. Es coneixen com Hidrats de Carboni d'absorció lenta . Són : pastes alimentàries , farines , llegums , patates , arròs , pa ...
    • Proteïnes : Es necessita una aportació diària però no en excés. Són : carn , peix blanc i blau , embotits , ou , formatges ...
    • Làctics: Són derivats de la llet : llet, iogurt , formatges , quallades , mató ... És preferible prendre'ls desnatats o semidesnatats .
    • Fruita: És un hidrat de carboni d'absorció ràpida . S'han de prendre 2-3 peces petites al dia, repartides. Evitar-les en forma de suc ( augmenten de forma més ràpida la glucosa en sang ) .
    • Recomanem: utilitzar diferents tipus de cocció como son forn, vapor, papillote, microones, planxa,… evitant fregits i arrebossats.
    • Utilitzar edulcorants sense abusar: estèvia (edulcorant natural), sacarina, aspartam,
    • Begudes permeses: gasosa, sifó, aigua amb gas, infusions, begudes "light", aquestes últimes amb moderació ...
  • Evitar:
    1. Dolços , pastisseria, sucre , mel , begudes ensucrades tipus bíter , refrescs, batuts , llaminadures ... Es coneixen com Hidrats de Carboni d'absorció ràpida.

    2. Licors i begudes d'alta graduació .

    3. Evitar vi rosat , blanc i la cervesa . El vi negre , consumir amb moderació ( 2 copes al dia

      màxim).

  • Prototip de plat equilibrat

    Conté tots els grups d'aliments en les proporcions i varietat indicades. Exemple:

Captura de pantalla 2016-08-01 a las 12.07.08


Mig plat de verdura.

Una quarta part de proteïnes.

Una quarta part de farinacis. Control de quantitat

Fruita o lactis




Exercici: Forma part del tractament de la diabetis, millorant la qualitat de vida

  • Progressiu i adaptat a les possibilitats i gustos de cadascú ( edat , estat físic...).
  • Regular. Crear l' hàbit de fer exercici 3-4 vegades per setmana .
  • Beneficis de l´exercici:
    • Afavoreix l'acció de la insulina i augmenta el consum de la glucosa que tenim en sang.

    • Prevé l'augment de pes. És important mantenir un pes adequat

    • Millora l'estat d'ànim.

  • Controla el colesterol , la tensió arterial .

  • Prevé l'osteoporosi

SIGNES D´ALERTA

Hipoglucèmia: Disminució de la glucosa en sang (menor a 70mg/dl). Els símptomes poden variar de una persona a altre.

  • Símptomes:
    • Sudoració freda
    • Tremolors de mans
    • Mareig
    • Fam
    • Nerviosisme
    • Mal de cap
    • Sensació de son
  • Causes:
    • Falta de hidrats en la dieta (menja menys del previst o saltar-se un àpat).
    • Excés d'exercici no habitual.
    • Error en el tractament (excés en la dosis).
    • Prendre alcohol

No tots els tractaments tenen risc d’hipoglucèmia. Consulti al seu metge.

  • Actuació inmediata en cas d'hipoglucèmia:

Prendre hidrats de carboni d'absorció ràpida ( dos sobres de sucre , suc , llet , refrescos ... tot amb sucre ) , acompanyat per un hidrats de carboni d'absorció lenta als 15 minuts ( galetes, torrades , ... ) , per evitar que es repeteixi la hipoglucèmia . S'han de comprovar les xifres de glucosa cada 15 minuts fins que la situació es normalitzi .

* Les persones del seu entorn han d'estar informades que vostè és diabètic, dels símptomes d'hipoglucèmia i de l'actuació immediata. *

* SI LA HIPOGLUCÈMIA ÉS GREU I LA PERSONA NO POT EMPASSAR O ESTÀ INCONSCIENT: NO DONAR RES PER BOCA , PER RISC D’ENNUEGAMENT . ADMINISTRAR glucagó I TRUCAR AL 112 *

  • Hiperglucèmia:

    Xifres elevades de glucosa en sang abans dels àpats (major de 200mg / dl) . Si es repeteixen en diverses ocasions intenti esbrinar la causa . Consultar al seu metge i / o infermera .

  • Símptomes:
    • A vegades no són evidents o poden aparèixer:

      • Set
      • Moltes ganes d'orinar
      • Cansament
      • Picors
  • Causes:
    • Febre.
    • Infeccions.
    • Estres.
    • Dieta con excés de hidrats de carboni.
    • Olblit del tratament (insulina i pastilles antidiabètiques orals).
    • No realitzar la activitat física habitual.

*Si la xifra és superior a 250 mg/dl, i té aquests símptomes, consulti seu centre de salut habitual *.

  • Actuació en cas d'hiperglucèmia:

Begui més aigua de l’habitual

No deixi el tractament, fins i tot pot ser necessari augmentar-lo. Segueixi les indicacions mèdiques.

No deixi de menjar, ni de prendre la quantitat indicada d’hidrats de carboni d’absorció lenta

Si presenta vòmits pot ser símptoma de gravetat

RECORDI:

  • Per a un bon control de la glucèmia són necessaris quatre elements: educació diabetològica ,dieta , exercici i tractament .

  • Porteu una dieta equilibrada , variada i repartida durant el dia. Seguir les indicacions pel que fa a grups d'aliments i quantitats .

  • Feu exercici segons les possibilitats i de forma habitual .

  • Vagi als controls programats . Controli la seva tensió arterial , colesterol , pes .

  • Fumar és perjudicial , pot agreujar la seva malaltia.

  • Visiteu al dentista , podòleg , odontòleg , segons li indiquin .

  • A la consulta d'educació diabetològica : li aclariran els seus dubtes , millorarà els seus coneixements adaptant-los a la seva vida quotidiana , per augmentar la seva autonomia i millorar la seva qualitat de vida .

  • Un bon coneixement i maneig de la diabetis li proporcionarà beneficis en salut .