El nostre objectiu serà aconseguir mantenir un bon estat nutricional mentre duri el tractament i que el moment de menjar segueixi sent agradable, seguint una dieta variada i saludable. Seguir una dieta adequada ens ajudarà a:

  • Millorar el funcionament general del cos.
  • Tenir més energia i sensació de fortalesa.
  • Millorar les condicions físiques i reduir els efectes adversos del tractament.

Seguiu els següents consells generals:

  • La dieta ha de tenir l'aportació de calories i proteïnes suficients. Pot necessitar suplements.
  • Mengi més vegades al dia i menys quantitat perquè així ho toleri millor. No mengi amb presses.
  • Ha de beure líquids de forma abundant: aigua, infusions, brous, sucs de fruita naturals ...
  • Ha d´intentar que el moment de menjar sigui agradable, tenint cura de l'entorn i l'aspecte dels àpats.
  • Si li resulta desagradable preparar els aliments, cuini amb anterioritat, guardi de forma individual i congeli. També pot cuinar una altra persona.
  • Recomanem utilitzar per cuinar oli d'oliva.
  • Redueixi el consum d'alcohol, greixos, sal.
  • No iniciï dietes restrictives sense comentar-ho amb el seu metge

En cas de:


Nàusees i vòmits:

  • Prengui la medicació recomanada pel seu metge
  • Begui petits glops de líquids freds durant el dia, rics en sals minerals
  • Mengi petites quantitats i de forma més freqüent, sense pressa.
  • Les olors fortes del menjar poden augmentar la sensació de nàusees. Els aliments freds no desprenen tanta olor .
  • Els aliments poc grassos , poc picants, sense salses i cuinats a la planxa , vapor o al forn ... són millor tolerats.
  • Pot prendre glops de refrescos de cola , aigua amb gas, sifó.
  • Eviteu:
    • Beure molt durant el dinar , augmenta la sensació de plenitud
    • Els aliments amb molt aroma
    • Portar roba ajustada que li oprimeixi la zona abdominal
    • Anar a dormir de forma immediata després de menjar
    • Menjar amb presses
    • Forçar-se a menjar si te nàusees


Diarrees:

  • Si presenta un augment de la freqüència de les deposicions i/o aquestes són més líquides
    • Inicieu dieta astringent : arròs bullit, pastanagues , brou vegetal , peix i pollastre a la planxa , poma al forn sense pell , plàtan, codonyat , pa torrat, puré de patata.
    • La prioritat serà mantenir-se hidratat. Begui aigua, begudes isotòniques , infusions , brous vegetals , gelatines ... intentant beure 1,5-2 litres al dia
    • No prengui laxants.
    • Tingui especial cura en mantenir la zona anal neta i seca
    • Eviteu: llegums , verdures de fulla verda, fregits, salses, embotits, begudes excitants, xocolata, sucs de taronja i menjars especiades.

Important : si les deposicions són líquides i abundants ( 6 o més ) i / o van acompanyades de febre o dolor abdominal, poseu-vos en contacte amb Hospital de Dia

Mucositis:

· Prepari una solució de 4 cullerades de postres de bicarbonat en una ampolla de 1,5 litres d'aigua. Faci rentades amb aquest preparat 5 o · Si les lesions li produeixen dolor: · Eviteu:
Xerostomia (boca seca):

Restrenyiment:

· Eviteu:

Dificultat per mastegar, empassar / deglutir:

  • Cal mantenir una bona higiene bucal. Utilitzi un raspall suau
  • Faci rentades a més 4-6 vegades al dia amb col·lutori que no tingui base alcohòlica, o també pot fer-ho amb infusions fredes de camamilla i farigola.
  • Begui durant el dia petits glops. Ha d'assegurar l'aportació de 2 litres d'aigua al dia, si no té contraindicacions per un altre problema de salut. ( Infusions , brous, batuts, gelatines)
  • Existeix saliva artificial per humitejar la boca en cas que la tingui seca
  • Mastegar xiclets o menjar caramels sense sucre estimula la producció de saliva.
  • Els aliments han de ser tous , i no estar calents
  • Esculli la textura més adequada a les seves necessitats : crema, pudding, ...
  • Per a realitzar canvis en la textura dels aliments pot utilitzar brous, salses , llet , cremes , formatge ...

  • Eviteu: El tabac, alcohol, aliments enganxosos, secs, aliments molt dolços, productes molt especiats i àcids, textures aspres.

Alteracions del gust i el olfacte

  • Pot tenir de manera temporal una alteració en la percepció dels sabors
  • Una alteració freqüent en alguns tractaments és tenir gust metàl·lic, que es potencia en menjar carn i aliments forts o amargs
  • Recomanacions :
    • Prengui carn blanca com peix, pollastre i gall dindi.
    • Condiments recomanats per al cuinat : llimona , julivert.
    • Realitzi rentades abans i després de dinar amb sucs de fruita no àcids o etc. Així eliminarem els sabors estranys.
    • Els aliments freds desprenen menys olor , de manera que és més fàcil tolerar-los.
    • La carn bullida desprèn menys olor que la feta a la planxa o al forn.

  • Eviteu:
    • Aliments amb olors fortes : bacó, ceba , fregits, cafè, coliflor, espàrrecs ...
    • No cuini, millor que algú li prepari els plats per evitar les olors
    • Eviti cuinar amb estris metàl·lics

Pèrdua de gana o dificultat per menjar amb normalitat:

  • És una situació freqüent
  • Pot ser causa de pèrdua de pes
  • El nostre objectiu ha de ser mantenir una correcta nutrició assegurant les calories i proteïnes necessàries, i evitar pèrdua de pes

  • § Recomanacions generals:
    • Mengi de forma més freqüent i petites quantitats
    • Bequi líquids de forma freqüent, però no durant els àpats principals, ja que llavors tindrà sensació de sacietat.
      • Enriqueixi els plats perquè siguin més nutritius:

- Afegiu clares d'ou cuites per augmentar les proteïnes, utilitzeu crema de llet, formatges, fruits secs triturats llet sencera...

- Postres amb base làctia, gelats, batuts

- Podeu afegir llet en pols desnatada a la llet sencera

- A les cremes i purés afegir, formatge, llet, clara d'ou.

- Truites franceses amb un rovell i 2-3 clares.


  • Entre hores, si té gana, prengui sucs, batuts, fruits secs ...
  • Tingueu cura la presentació i la textura dels aliments, que tinguin aspecte agradable, fàcils de mastegar i d'empassar.
  • És preferible que cuini una altra persona, per evitar les olors dels aliments.
  • En el cas de pèrdua de pes ha de notificar a l'equip que l'atén.

Alimentació en cas de baixada de defenses:

  • En aquesta situació de tenir especial atenció a l'hora de cuinar els aliments per evitar la seva contaminació
  • Recomanacions generals:
    • Abans de cuinar o manipular aliments s'ha de rentar bé les mans, tenint especial cura en netejar bé les ungles
    • Els estris que utilitzi en el procés d'elaboració i plats per menjar també han d'estar ben nets. Utilitzar tovallons i paper de cuina d'un sol ús.
    • Li recomanem no utilitzar els mateixos estris a l'hora de cuinar diversos plats.
    • No comparteixi gots , coberts ... amb altres persones
    • Conserveu els aliments de forma adequada pel que fa a lloc i temperatura. Ha de d´evitar trencar la cadena de fred dels aliments.
    • Els aliments han de consumir-se de forma immediata. No guardi restes de menjars, envasos oberts de conserves ...
  • · LLET I DERIVATS:
    • Ha d'evitar consumir derivats lactis BIO i nata i crema de llet.
    • Pot prendre tots els lactis pasteuritzats , la llet bullida prèviament , formatgeenvasat de forma individual i pasteuritzat , llet i batuts en envàs individual.
    • Pot prendre crema de llet cuinada.
  • CARNS I EMBOTITS
    • Pot prendre la carn degudament cuinada.
    • No ha de prendre carns i embotits fumats , carpaccios, crus
  • PEIXOS I MARISC:
    • Cuinar-los assegurant una bona cocció.
    • Les conserves de tonyina, sardines i similars deuen ser d'un sol ús i no guardar llaunes obertes per consumir en una altra ocasió
    • Evitar peix i marisc crus o poc cuinats, fumats ...
  • OUS:
    • Ha de consumir-los ben cuits o cuinats.
    • No consumeixi ous fregits, passats per aigua o truites poc fetes
  • VERDURES, LLEGUMS, FRUITES, FRUITS SECS:
    • Les ha de consumir cuinades correctament (bullides, ben cuites, vapor, fregides, a la planxa).
    • Eviti les verdures i fruites crues: enciam, tomàquet ... i els sucs naturals de fruita.
    • Eviti les fruites que no es poden pelar. Sempre s'ha de rentar de forma prèvia. Pot prendre-les cuites
    • Agafeu els sucs de brick individuals. No guardeu envasos oberts per a una altra vegada.
    • Eviti els fruits secs tipus: pistatxo, cacauets, pipes ...
  • CEREALS:
    • Pot consumir cereals si han estat cuinat degudament.
    • Consumiu els cereals d'esmorzar envasats de forma individual, per a un sol consum.
  • PA I PASTISSERIA
    • Pot consumir tots els pans envasats, pa torrat, pa congelat o refrigerat, fet a casa i cuinat de forma immediata.
    • La pastisseria no deu anar amb farcits, ni xocolates, ni cremes.
    • Ha d'evitar consumir productes no envasats.

En cas que sorgeixi algun dubte o consulta, pot trucar al 93 5656000 ext 5484

De dilluns a dijous de 9-20h

Divendres de 9-15h

Podeu trobar més informació http://ico.gencat.cat/web/.content/minisite/ico/ciutadans/documents/arxius/Guia-1.-REcomendaciones-Generales_CAST.pdf