El Dr. Ernest Balaguer, neuròleg, director de Recerca de l’Hospital i investigador principal, participa en un assaig clínic disruptiu amb un tractament farmacològic de nova generació que pretén bloquejar o eliminar una proteïna associada a la malaltia del Parkinson i així poder frenar la seva progressió. Es tracta de l’alfasinucleïna, una proteïna anòmala que es creu que és la responsable de l’avanç del Parkinson.

La malaltia de Parkinson, un trastorn neurodegeneratiu de causa desconeguda, que produeix tremolor de repòs, lentitud de moviments i rigidesa, s’origina per un dèficit de Dopamina a nivell dels ganglis basals i es caracteritza per la presència d’aquesta proteïna anòmala que és l’alfasinucleïna.

En aquest assaig s’ha considerat que el Parkinson es relaciona amb la presència de l’alfasinucleïna i si es pot eliminar o bloquejar la transmissió d’aquesta proteïna, es podria revertir la progressió de la malaltia. El tractament pretén diluir els dipòsits d’alfasinucleïna els quals es creu que són el responsables de l’avanç del Parkinson. Amb aquest assaig clínic no es pretenen millorar els símptomes sinó millorar la malaltia i, potser, curar-la. L’estudi està adreçat a pacients inicials sense tractament o amb un tractament menor, té una durada de dos anys i es realitzarà a uns 300 pacients de tot el món, dels quals un gran número ja están actualment en tractament. S’estima que en uns 10 anys arreu del món hi haurà uns 15.000.000 de persones afectades de Parkinson.

A l’Hospital Universitari General de Catalunya es desenvolupen diverses línies de recerca a través de la UDIC (Unitat d’Investigació Clínica), liderada pel Dr. Ernest Balaguer. Actualment hi ha dos projectes de recerca sobre aquest tipus de fàrmacs. Un d’ells és aquest que s’ha començat ara i l'altre està previst que comenci després de l'estiu. Els dos són projectes de fàrmacs d’anticossos monoclonals anti-alfasinucleïna. Del que està en marxa ja s’han reclutat pacients al nostre centre, i està en fase d'experimentació. Destacar que, dels últims set medicaments anti-Parkinson que han sortit al mercat a Espanya, tots ells havien estat avaluats a l’Hospital General, ja que té una gran experiència en aquests fàrmacs.

A més, també s’estan realitzant importants estudis amb nous fàrmacs en malaltia d’Alzheimer, patología vascular cerebral, epilèpsia i d’altres patologies.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el major grup hospitalari d’Espanya i el tercer d’Europa. Conta amb més de 35.000 treballadors en més de 120 centres sanitaris, entre els que es troben 45 hospitals que ofereixen 6.800 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d’un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben el Centro Médico Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Fundación Jiménez Díaz, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policílinica de Gipúzkoa, etc.

El grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals son universitaris) i la investigación medico-científica (compta amb el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, l’únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació).

A més, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tota Espanya i molts dels

seus centres realitzen en aquest àmbit tasques capdavanteres, essent els pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre altres.