Un equip d'investigadors de l'Hospital Universitari General de Catalunya està avaluant un nou medicament amb l'objectiu de corregir símptomes de la malaltia de Parkinson, un trastorn neurodegeneratiu, de causa desconeguda, que produeix tremolor de repòs, lentitud de moviments i rigidesa. S'origina per un dèficit de Dopamina a nivell dels ganglis basals i es caracteritza per la presència d'una proteïna anormal anomenada alfa-sinucleina.

El medicament que s'avalua en el HUGC consisteix en unes càpsules que porten en el seu interior diverses làmines de dos tipus de Levodopa (L-DOPA), d'alliberament immediat i retardada. Les càpsules es despleguen com un acordió a l'estómac, quedant retingudes durant les 24 hores del dia. Així, es podria aconseguir una estabilitat i una prolongació de l'efecte de la Levodopa, sent una opció segura i eficaç que evita, o retarda, l'ús de teràpies invasives de caràcter més agressiu.

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comú després de la malaltia Alzheimer. La pèrdua de les neurones dopaminèrgiques és la causa principal dels símptomes motors, encara que altres neurones també es veuen afectades. A més dels seus símptomes habituals, fins a un 80% dels pacients patiran fluctuacions motores i discinèsies, uns moviments anormals involuntaris. El tractament convencional d'aquestes complicacions requereix utilitzar teràpies invasives, que poden ser eficaces, però que solen presentar diversos efectes secundaris.

Hi ha un tractament substitutiu anomenat Levodopa, que permet la correcció d'aquests símptomes durant uns anys. Lamentablement, al cap d'un temps, els pacients desenvolupen canvis en el seu estat motor, trobant-se millor o pitjor en relació amb la ingesta d'Levodopa, fins i tot alguns presenten moviments involuntaris descontrolats.

A l'Hospital Universitari General de Catalunya es desenvolupen diverses línies de recerca a través de la UDIC (Unitat d'Investigació Clínica), liderada pel Dr. Ernest Balaguer. Actualment, s'estan realitzant importants estudis amb nous fàrmacs en malaltia d'Alzheimer, patologia vascular cerebral, epilèpsia i d’altres patologies.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari més important d'Espanya i el tercer d'Europa. Està present en 13 comunitats autònomes, compta amb la tecnologia més avançada i disposa d'una oferta superior a 6.500 llits en més de 100 centres, com la Fundación Jiménez Díaz, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Universitari Dexeus, Ruber, Centro Médico Teknon, Hospital La Luz, Policlínica de Guipuzkoa, etc., així com amb un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional.

Treballem en la promoció de la docència (set dels nostres hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (comptem amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).

Així mateix, el nostre servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres, i la translació clínica de les nostres investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant nombrosos projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com cardiologia, endocrinologia, ginecologia, neurologia, oncologia, i medicina esportiva entre altres.