Amb l'objectiu de prevenir, atenuar o disminuir l’impacte emocional negatiu de la cirurgia pediàtrica l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) ha incorporat a la seva cartera de serveis un programa de psicoprofilaxis quirúrgica pediàtrica. Una tècnica que s'ocupa de preparar psicològicament al nen i a la seva família per millorar la forma d'afrontar una intervenció quirúrgica.

Destinada a la població pediàtrica ambulatòria, a partir dels 3 anys amb intervenció quirúrgica programada per patologia habitual (urològica, abdominal, otorinolaringològica), la psicoprofilaxis quirúrgica pediàtrica que es realitza en el HUGC compta amb la col·laboració dels serveis de cirurgia pediàtrica, anestesiologia, pediatria i psicologia entre d’altres.

Per a la preparació dels pacients, s'analitza la seva expressió mitjançant dibuixos o jocs i l'ús de contes o material audiovisual protagonitzat per personatges infantils que travessen satisfactòriament un procés quirúrgic. A més, se sol familiaritzar al pacient amb elements vinculats a la pràctica quirúrgica tals com a capells, bates, màscares quirúrgiques, cànules, sèrums, màscares... i amb el quiròfan al que es realitza amb els nens una visita guiada per professionals de la salut en els quals se'ls explica detalladament l'espai. Dins del joc i segons l'edat, s'empren ninots als quals els nens, caracteritzats com a doctors, els intervenen o guareixen.

També han demostrat la seva utilitat les anomenades "estratègies d’afrontament" tals com a respiracions profundes, acte-instruccions ("tot sortirà bé") i els pensaments agradables en els quals es visualitzen escenes plaents).

La psicoprofilaxis produeix una disminució de l'ansietat en nens i pares, minora l'estrès quirúrgic (menor freqüència cardíaca i tensió arterial pre-anestèsica en nens preparats), facilita el despertar anestèsic, la recuperació postoperatòria (ingesta, repòs, etc.), escurça l'estada hospitalària, redueix la necessitat de analgèsics i les "trucades a les infermeres" perquè els atenguin.

S'ha estimat que la psicoprofilaxis quirúrgica és especialment útil en aquells nens amb mala experiència quirúrgica prèvia (complicacions psíquiques o físiques) o en cas de famílies de risc (crisis familiars, maltractament, violència, addiccions...). També es recomana quan la zona del cos a operar és significativa per al reconeixement de la pròpia identitat (cara, genitals, mans) o es tracta de cirurgia mutilant. Així mateix, és recomanable quan hi ha destacable absència d'ansietat preoperatòria o fòbia a l'entorn sanitari.

A causa del seu caràcter innovador, aquest projecte ha estat premiat per Diario Médico en la XIV edició de "les millors idees". Aquesta convocatòria de Diario Médico s'organitza anualment i guardona les millors idees i iniciatives innovadores en l'àmbit de la salut.


Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari més important d'Espanya i el tercer d'Europa. Està present en 13 comunitats autònomes, compta amb la tecnologia més avançada i disposa d'una oferta superior a 6.200 llits en més de 100 centres, com la Fundación Jiménez Díaz, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Hospital Universitari Dexeus, Ruber, Centro Médico Teknon, Hospital la Luz, Policlínica de Gipuzkoa, etc., així com amb un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional.

Treballem en la promoció de la docència (set dels nostres hospitals són universitaris) i la investigació mèdiccientífica (comptem amb el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, únic centre investigador privat acreditat per la Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación). Així mateix, el nostre servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres, i la translació clínica de les nostres investigacions.

Actualment, Quirónsalud està desenvolupant nombrosos projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com cardiologia, endocrinologia, ginecologia, neurologia, oncologia, i medicina esportiva entre altres.