L'Hospital Universitari General de Catalunya, a través de la Unitat d'Investigació Clínica (UDIC), ha inclòs al primer pacient del món en un assaig clínic de fase I en malaltia d'Alzheimer anomenat Brainshuttle AD, codi BP42155, de Roche. A l'estudi s'avalua la seguretat i tolerància a diferents dosis d'un anticòs monoclonal antiamiloide (gantenerumab) amb un mòdul que actua a manera de llançadora que permet travessar la barrera hematoencefàlica i alliberar al cervell.

Això podria millorar l'eficàcia i seguretat en aquesta línia de productes que s'estan avaluant per intentar modificar l'evolució progressiva de la malaltia d'Alzheimer prodròmica o de lleu a moderada. A la primera part de l'estudi s'administra una dosi del fàrmac (RO7126209) o placebo per infusió intravenosa per obtenir totes les variables de seguretat.

L'Hospital Universitari General de Catalunya, centre de referència internacional en estudis d'Alzheimer liderat pel Dr. Ernest Balaguer, neuròleg i director d'investigació, ha participat des de l'inici com a assessor i la denominació de l'assaig va ser assignada per aquest hospital després d'un debat entre els diferents centres investigadors participants.

El tractament a aquest primer pacient s'ha dut a terme amb la col·laboració del conjunt de professionals de la UDIC integrada per neuròlegs, infermeres, coordinadores... i dels professionals de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital formada per metges intensivistes, infermeria i auxiliars clíniques, entre d'altres.

Un dels principals obstacles en el desenvolupament de nous tractaments és la seva capacitat per travessar la barrera hematoencefàlica i arribar al cervell, a diferència dels fàrmacs utilitzats en aquestes teràpies fins a la data. Brain Shuttle és un projecte innovador que proposa una solució a la dificultat d'accés dels fàrmacs a l'interior del sistema nerviós central. Es tracta d'una tecnologia desenvolupada per Roche per augmentar la penetració de molècules grans, com els anticossos, en el cervell.

L'accés de molècules grans al cervell està restringit per la barrera hematoencefàlica (BBB), un guardià entre la sang i el teixit cerebral filtrant acuradament quines molècules poden ingressar al cervell. En utilitzar la plataforma d'enginyeria d'anticossos de Roche, es creen anticossos que poden creuar la barrera hematoencefàlica unint-se a un dels receptors de proteïnes situats a la superfície. La tecnologia anomenada "llançadora cerebral" podria transportar potencialment tota mena de molècules terapèutiques al cervell, independentment de la seva capacitat intrínseca per creuar la barrera hematoencefàlica.