OlfatoQuè és l'olfacte?

El sentit de l'olfacte, encarregat de detectar i processar les olors, és un dels més antics i importants per als organismes vius. En totes les espècies els sentits químics especials com el gust i l'olfacte proporcionen informació crítica sobre el seu entorn. També juga un paper important en la ingesta d'aliments.


Com funciona el sentit de l'olfacte?


El sentit de l'olfacte forma part del sistema quimiosensorial. La capacitat per olorar ve de cèl·lules sensorials especialitzades, anomenades neurones sensorials olfactives. Aquestes neurones es troben en un petit tros de teixit dins de la part de dalt del nas. Aquestes cèl·lules es connecten directament al cervell. Cada neurona olfactiva té un receptor olfactiu. Les molècules microscòpiques alliberades per substàncies en el nostre entorn estimulen aquests receptors. Una vegada que les neurones detecten aquestes molècules, envien missatges al cervell, i aquest identifica l'olor. El nombre d'olors en el medi ambient és més gran que el nombre de receptors que tenim al nas. Per tant, qualsevol molècula pot estimular una combinació de receptors, i crear una representació única al cervell. El cervell registra cadascuna d'aquestes representacions com una olor particular.


¿Perquè és important?


Els trastorns de l'olfacte poques vegades són letals, de manera que els pacients no solen rebre atenció mèdica adequada. No obstant això aquests trastorns pot ser frustrants, afectar la capacitat de gaudir del menjar i aprecies aromes, etc. El que es tradueix en una disminució de la qualitat de vida. També pot interferir amb l'habilitat de percebre productor químics potencialment nocius i gasos. Els problemes amb els sentits químics també poden ser un senyal d'altres problemes seriosos de salut. Un trastorn de l'olfacte pot ser un senyal primerenca de la malaltia de Parkinson, la malaltia d'Alzheimer o l'esclerosi múltiple. També pot estar relacionat amb altres problemes mèdics, com ara l'obesitat, diabetis, pressió arterial alta i desnutrició.
Són freqüents els trastorns de l'olfacte?
El 1979 es va calcular que hi havia a EUA uns 2 milions d'habitants amb alteracions de l'olfacte i / o del gust. En estudis realitzats en 1991 van descriure una prevalença d'un 2% de població anósmica als EUA, a Europa més de 14,5 milions de persones, ia Espanya unes 800.000 persones.


Quins són els trastorns de l'olfacte?


Les persones amb trastorns de l'olfacte poden patir una pèrdua en la capacitat d'olorar o canvis en com perceben les olors.

  • La hipoòsmia és una reducció en la capacitat per detectar olors.
  • La anòsmia és la total incapacitat per detectar olors.
  • La parosmia és un canvi en la percepció normal dels olors.
  • La fantosmia és la sensació de percebre una olor que en realitat no està present.


Què causa els trastorns de l'olfacte?


Els trastorns de l'olfacte tenen moltes causes, algunes més evidents que d'altres. La majoria de les persones que desenvolupen un trastorn de l'olfacte han patit una malaltia o lesió recent. Les causes més comunes dels trastorns de l'olfacte són: l'envelliment, les infeccions dels sins paranasals i de les vies respiratòries superiors, el fumar, els creixements en les cavitats nasals, les alteracions hormonals, els problemes dentals, l'exposició a certs productes químics, diversos medicaments, la radiació per al tractament dels càncers del cap i el coll, els trastorns que afecten el sistema nerviós, com ara la malaltia de Parkinson o la malaltia d'Alzheimer.


Com es diagnostiquen els trastorns de l'olfacte?


Una avaluació d'un trastorn de l'olfacte inclourà un examen físic de les oïdes, nas i gola; una revisió de la història mèdica, incloent l'exposició a substàncies químiques tòxiques o possibles lesions; i una prova de l'olfacte administrada per un professional de la salut.
Quin és el tractament? Algunes persones recuperen la capacitat per olorar quan es milloren de la malaltia que va causar la pèrdua de l'olfacte. Altres persones poden recuperar el sentit de l'olfacte de forma espontània, sense cap raó evident. En alguns casos pot tenir tractament mèdic o quirúrgic.

Què és el gust?


gustoEl sentit del gust es troba en la llengua: permet percebre i reconèixer sabors; seva importància depèn que permeti seleccionar els aliments i begudes segons els desitjos de la persona i també segons les necessitats nutritives. El gust actua per contacte de substàncies químiques solubles amb la llengua.


El sentit del gust depèn de l'estimulació dels anomenats "botons gustatius", les quals se situen en la llengua. Els nervis connectats amb les papil·les gustatives transmeten impulsos al centre nerviós situat al bulb raquidi; d'aquí, els impulsos es transmeten cervell.

Quina és la relació entre el gust i olfacte

Les múltiples sensacions gustatives que apreciem no corresponen només al sentit del gust. La majoria es percep gràcies al treball complementari de l'olfacte i el gust.

Són comuns els trastorns del gust?


Els trastorns del gust poden tenir un efecte negatiu sobre la salut i la qualitat de vida. Més de 200,000 persones visiten al metge cada any per problemes amb els sentits del gust o l'olfacte. Els científics creuen que fins a un 15 per cent d'adults podrien tenir un problema del gust o l'olfacte.

Quins són els trastorns del gust?


El trastorn del gust més comú és la percepció fantasma del gust: un gust a la boca persistent i sovint desagradable, tot i que no es té res en ella. Algunes persones també senten una disminució en la capacitat de notar els diferents sabors (hipogèusia). Altres persones no poden detectar cap gust (agèusia). No obstant això, la veritable pèrdua del gust és poc comú. En general, el que es té és una pèrdua de l'olfacte en lloc d'una pèrdua del gust.
En altres trastorns dels sentits químics, pot haver-hi una distorsió en una olor o sabor. La disgèusia és un trastorn que dóna la sensació de tenir persistentment un sabor dolent, salat, ranci o metàl·lic a la boca.


Què causa els trastorns del gust?


Algunes persones neixen amb trastorns del gust, però la majoria d'aquests trastorns es desenvolupen després d'una lesió o malaltia. Entre les causes dels problemes del gust estan: les infeccions respiratòries, la radioteràpia, l'exposició a productes químics, ia alguns medicaments, les lesions al cap, algunes cirurgies de l'oïda, el nas i la gola o l'extracció del tercer molar, la mala higiene bucal i problemes dentals.


Com es diagnostiquen els trastorns del gust?


Tant els trastorns del gust com els de l'olfacte es diagnostiquen per un otorinolaringòleg. El otorinolaringòleg pot determinar què tan greu és el seu trastorn del gust mesurant la concentració més baixa d'un gust que vostè pugui detectar o reconèixer. Ell li pot demanar que compari el gust de diferents substàncies o que noti com creix la intensitat d'un gust en augmentar la concentració d'una substància.
Entre altres coses, una avaluació completa de la pèrdua de sabor inclourà un examen físic de les oïdes, nas i gola; un examen dental amb una avaluació de la higiene bucal; una revisió de la història mèdica; i una prova del gust sota la supervisió d'un professional de la salut.


Es poden tractar els trastorns del gust?


El diagnòstic per un otorinolaringòleg és important per identificar i tractar la causa principal de la seva trastorn. Si la causa és un medicament determinat, suspendre'l o canviar-pot ajudar a eliminar el problema. Sovint, a l'corregir un problema mèdic general, s'aconsegueix corregir la pèrdua del gust. De vegades, es pot recuperar el sentit del gust de manera espontània.


Com de seriosos són els trastorns del gust?


Els trastorns del gust poden afeblir o suprimir un sistema d'alerta al que la majoria de nosaltres no fem cas quan està funcionant bé. El gust ajuda a detectar els aliments o líquids fets malbé i, per a algunes persones, la presència d'ingredients als quals són al·lèrgics.
La pèrdua del gust pot crear problemes greus de salut. Un sentit distorsionat del gust pot ser un factor de risc per a malalties que requereixen una dieta específica, com són les malalties del cor, la diabetis, i altres més. Quan s'altera el sabor, les persones poden canviar els seus hàbits alimentaris. Alguns poden menjar molt poc i perdre pes, mentre que altres poden menjar massa i augmentar de pes.
En perdre el gust, és possible que vostè comenci a afegir massa sucre o sal al menjar perquè sàpiga millor. Això pot ser un problema a les persones amb certs problemes mèdics, com la diabetis o la pressió arterial alta. En els casos greus, la pèrdua del gust pot portar a la depressió.