El Dr. Eduard Estivill, responsable de la Unitat del Son de l'Hospital Universitari General de Catalunya, ens suggereix complir aquests 10 punts i aconseguir dormir millor:

  1. Mantenir sempre un horari regular en llevar-se, fins i tot en dies festius i vacances
  2. Fer el llit, ordenar l’habitació i deixar-la ventilada.
  3. Atenció a la llum en aixecar-nos: compensa la falta de llum solar a l'hivern amb llum artificial blanca blavosa (com la del cel al migdia). L'excés de llum a l'estiu evita'l amb cortines, persianes o un antifaç. Exposar-se a la llum durant el matí i la tarda.
  4. Seguir un horari de menjars regular. No saltar-se cap àpat.
  5. Exercici físic si és possible al matí i en espais naturals.
  6. Sopar lleuger. Molt millor si pot ser a les 20 hores. S’ha descobert que el "dejú nocturn" és molt beneficiós. Prendre verdures, una mica de pasta o arròs, fruits secs, formatges frescos… Evitar la fruita, és sana però de digestió lenta.
  7. Establir una hora límit a la feina i a l’oci a casa per a poder començar a desconnectar (2 hores abans de ficar-se al llit).
  8. Respecte a la temperatura: un ambient fresc facilita el son.
  9. A la nit hem de gaudir d’una llum càlida i ambiental i de colors ocres, com el cel al capvespre.
  10. Realitzar alguna activitat que ajudi a desconnectar. Sobretot res de feina, respondre correus electrònics o fer servir el mòbil. La lectura, la música i les tècniques de relaxació són ideals.

Dorm el que necessitis i seràs més feliç

"Hem de recordar que el son és un regal que ens ha deixat la selecció natural després de milions d’anys d’evolució. Tots els mamífers, ocells, rèptils, amfibis, alguns peixos i de manera semblant els insectes dormen. El son existeix perquè és vital per al nostre benestar i supervivència". Dormir mai és temps perdut ni un signe de debilitat, sinó tot el contrari. Se sap que en els éssers humans ajuda a la neteja en profunditat dels productes de deixalla del metabolisme cerebral, a la consolidació de la memòria, la resolució de problemes i la creativitat, com bé expressa aquest 'el consultaré amb el coixí'.

El son és un parèntesi de felicitat capaç de transformar una situació que a la foscor de la nit pot semblar un gran problema en alguna cosa menys important al llevar-nos pel matí.