L’Hospital Universitari General de Catalunya implanta lalaparoscòpia 3D robotitzada per a ús urològic

La laparoscòpia 3D robotitzada s’utilitza a l’HUGC per a la cirurgia de càncer de pròstata, ronyó i bufeta, així com per a la cirurgia reconstructiva urològica.

La innovació en el camp de la cirurgia laparoscòpica 3D és el braç robotitzat manejat pel cirurgià.

L’Hospital Universitari General de Catalunya implanta la primera laparoscòpia 3D robotitzada per a la cirurgia de càncer de pròstata, ronyó i bufeta, així com per a altres indicacions urològiques. El Grup Quirónsalud va ser pioner a Europa en la utilització d’aquesta tecnologia per a ús urològic i ha obtingut un excel·lents resultats tant per l’equip d’uròlegs, el mateix que el del General de Catalunya, com per els pacients intervinguts.

L'equip de professionals d'Urologia que treballa amb la laparoscòpia 3D robotitzada en el General de Catalunya, liderat pel Dr. Salvador Esquena i el Dr. Antoni Rosales, disposa d'una àmplia experiència prèvia en cirurgia laparoscòpica, sent pioners d'aquest procediment al nostre país.

Aquesta tecnologia es pot utilitzar per tractar qualsevol càncer urològic (ronyó, vies urinàries i bufeta), així com per qualsevol cirurgia reconstructiva de l'aparell urinari, millorant els seus resultats i la seguretat en el procediment.

La laparoscòpia 3D robotitzada optimitza al màxim els resultats, permet realitzar la intervenció visualitzant amb un major augment les estructures anatòmiques, i aporta una visió tridimensional. Tot això permet una precisa mobilitat al cirurgià, una dissecció i manipulació dels teixits molt delicada, afavorint una millora dels resultats oncològics, així com dels resultats funcionals (disminuint la possibilitat d'incontinència urinària, i de disfunció erèctil, els dos efectes secundaris més freqüents en aquest tipus d'intervencions).

La cirurgia laparoscòpica va ser un pas de gegant per aconseguir una cirurgia mínimament invasiva (petites incisions, sagnat mínim, ràpida recuperació, i visió ampliada). La insuflació de CO2 a l'interior de la cavitat abdominal aconsegueix una disminució del sagnat, i permet la introducció d'òptiques i càmeres d'alta definició, que faciliten la dissecció dels plans anatòmics. Amb l'arribada de la cirurgia laparoscòpica 3D robotitzada, l'optimització és màxima.

El braç robotitzat, que incorpora aquesta tecnologia per sustentar la càmera, fa més còmode el procediment per al cirurgià, i permet que només es requereixin 2 cirurgians, quan habitualment es necessiten 3 per a aquestes cirurgies, ja que el tercer col·labora manejant la càmera. En aquest cas la càmera la subjecta un braç robòtic que, mitjançant un comandament a distància es mou a les ordres del cirurgià, evita les vibracions o moviments per cansament.


Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari privat més important a Espanya i el tercer a nivell europeu. Està present en 13 comunitats autònomes i disposa d'una oferta superior a 6.200 llits en més de 70 centres de tot Espanya.

En el seu propòsit d'oferir una atenció integral i d'excel·lència al pacient, els centres de Quirónsalud compten amb modernes infraestructures i equipament d'alt nivell tecnològic, així com amb un equip de professionals altament especialitzat i de prestigi internacional. Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i els resultats de la investigació.

Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes de recerca a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una labor puntera, sent pioners en diferents especialitats com cardiologia, endocrinologia, ginecologia, neurologia o oncologia, entre d'altres