El confinament a causa de la crisi sanitària mundial del coronavirus va reduir la possibilitat de realitzar activitats a l'aire lliure o de simplement estar exposats al sol. El fet d'estar tancats a casa ha causat una manca de vitamina D en una gran part de la població. Aquesta vitamina s'obté principalment a través d'una dieta saludable i l'acció de radiació dels raigs ultraviolats del sol.

Ara que es pot sortir al carrer i realitzar activitats a l'exterior és important també mantenir una dieta rica en vitamina D. Aquesta vitamina és una de les vitamines liposolubles imprescindibles per al cos, ja que intervé en nombroses funcions metabòliques, principalment en l'absorció del calci i en la formació de l'os. Des del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya ens expliquen que, encara que la millor manera de mantenir un bon nivell de vitamina D és a través d'una correcta exposició solar, amb una bona alimentació també podem reforçar i millorar l'aportació d'aquesta vitamina pel nostre organisme.

La dosi recomanada de vitamina D al dia és d'entre 800-1.000 Unitats (UI) que es poden obtenir a través dels aliments que ingerim. Són pocs els aliments que contenen altes concentracions d'aquesta vitamina, segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, aquests són: el peix blau principalment: el salmó (360 UI), el verat (345 UI), les sardines en llauna (245UI) i la tonyina (145 UI). Altres aliments amb menor aportació vitamínica són: els ous (la gemma majoritàriament), el fetge de vaca, els bolets, l'alvocat, mariscos (ostres, gambes i llagostins), i productes lactis (llet, formatge i mantega).

Un dèficit d'aquesta vitamina en l'organisme pot tenir greus conseqüències, principalment en els ossos fent que aquests s'afebleixin, deformin o causin patologies majors com l'osteoporosi. També s'ha demostrat que uns bons nivells de vitamina D ajuden a mantenir un sistema immunològic fort i pot ajudar en la prevenció de malalties cròniques i el càncer.

Disposar d'uns nivells majors o menors d'aquesta vitamina depèn de molts factors com la pigmentació de la pell, les hores d'exposició solar o el tipus de dieta i estil de vida. Però, a partir dels 60 anys o en el cas de persones amb problemes ossis o malabsorcions, el dr. Puig recomana una visita mèdica per a valorar si és necessari tractar aquest dèficit mitjançant alguna mena de suplement vitamínic. En qualsevol cas, abans de prendre un suplement o preparat amb vitamines és important consultar-lo amb un metge.