L'apendicitis és una inflamació de l'apèndix, un tub tancat d'un extrem que es projecta des de l'intestí gros al costat inferior dret de l'abdomen, causada principalment pel bloqueig de l'apèndix per femta, un cos estrany o un tumor. Des de l'Hospital Universitari General de Catalunya ens expliquen els símptomes i tractaments d'aquesta malaltia.

Aquesta malaltia és més comuna en pacients d'entre 10 i 30 anys, encara que pot succeir a qualsevol edat. El símptoma més característic és dolor a la part inferior dreta de l'abdomen i que inicialment pot presentar al voltant de l'melic oa la zona epigàstrica; que empitjora a l'tossir, fer moviments bruscos o caminar. L'apendicitis també sol provocar nàusees, vòmits, pèrdua de la gana, febrícula i en casos més avançats febre alta.

És important acudir a el metge en cas de presentar qualsevol d'aquests símptomes si es perllongues més enllà de 24 hores, ja que l'apendicitis no tractada a temps pot causar greus complicacions. Normalment el tractament és quirúrgic (en algun cas, si l'apendicitis està molt evolucionada, es tracta inicialment amb antibiòtics) i si no hi ha contraindicació es realitza per laparoscòpia (cirurgia mínimament invasiva). Segons les troballes quirúrgics precisarà de tractament antibiòtic posterior.

Un cop realitzada la cirurgia, cal esperar unes setmanes per reprendre una activitat física plena (esport, esforços) per evitar les hèrnies en les incisions abdominals realitzades. Hi ha una sèrie de consells per suportar aquesta recuperació entre els quals es troben evitar fer exercici físic durant el temps que el metge recomani; sostenir l'abdomen a l'tossir, riure o moure per reduir el dolor; adequar la volta a la feina o escola segons avanci la recuperació i acudir a metge en els controls programats o si apareixen complicacions (febre, mal que no calma amb analgèsia ...). Després de l'extirpació de l'apèndix, els més freqüent és que el pacient no necessiti controls a llarg termini, però això sempre s'ha d'individualitzar en funció de el cas.