Si alguna cosa hem après a valorar aquests darrers anys és la importància de la salut. Entre els bons costums que ens ajudaran a estar sans i de manera destaca anar al gimnàs o fer esport amb freqüència, menjar de forma saludable i equilibrada, posar el nostre pes a ratlla i deixar de fumar.

Hem de continuar mantenint les nostres pautes de salut al dia segons l'edat i el nostre estat. Parlem de fer les revisions mèdiques periòdiques, mantenir el calendari de visites als especialistes, les vacunacions al dia i fer totes aquelles proves diagnòstiques que ens prescriguin els nostres facultatius.

Probablement, per aconseguir fer esport, perdre pes o deixar de fumar necessitem suport professional. A l'Hospital Universitari General de Catalunya ens ajuden a fer-ho de manera ordenada i regular. De fet, abans de començar hauríem de posar-nos en mans d'especialistes perquè valorin el nostre estat de salut inicial, ens indiquin pautes sobre com hem d'iniciar-nos a la pràctica d'exercici físic, quina és l'alimentació més adequada per aconseguir els nostres objectius i per on comencem per deixar de fumar.

Realitzar exercici de forma regular

La doctora Verónica Villagra, metge especialista en medicina esportiva del General de Catalunya, ens explica que primer cal estudiar l'estat de base del pacient fent una revisió mèdica o revisió mèdica esportiva bàsica. Aquesta consisteix en una exploració física i algunes proves i ens donaran consell nutricional i consell esportiu i ens indicaran quina alimentació hauríem de fer i quin tipus d'esport és el més recomanable per al nostre estat físic. La doctora Villagra ens explica que sempre hem de començar la pràctica de l’esport de forma moderada i progressiva, i ens recorda que l’Organització Mundial de la Salut recomana com a mínim 30 minuts d’activitat física diària.

Deixar de fumar

Si iniciem la pràctica regular d'exercici, la resta de propòsits és més fàcil d'incorporar-los a la nostra rutina. Parlem de deixar de fumar. Aquest és el principal factor de risc de malaltia i el consum de tabac es pot evitar. Antoni Torres, cap de pneumologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, afirma que "deixar de fumar implica un gran esforç personal però és la millor inversió en la cura de la salut". Això no obstant, és possible aconseguir-ho si se segueixen amb determinació unes pautes i es compta amb ajuda de professionals. La seva primera i principal indicació és que, qui ho vulgui deixar, ha d'haver pres realment la ferma decisió de fer-ho. "En cas contrari és pràcticament impossible que funcioni i més tard o més d'hora tindrà una recaiguda", assenyala.

A més, aquest especialista explica que l'entorn i l'activitat social són factors molt importants en l'èxit o el fracàs de la deshabituació tabàquica i influiran, sobretot, si la decisió de deixar de fumar no és ferma. "És fonamental comunicar i fer partícips de la decisió d´abandonar el consum de tabac a familiars i amics", explica.

Hi ha dades que poden elevar la motivació: el Dr. Torres precisa que, si bé el tabaquisme és una de les addiccions més difícils de superar, un terç de les persones que decideixen deixar de fumar ho aconsegueix. "Les relliscades o recaigudes s'han d'afrontar amb ajuda o suport professional. S'ha de parlar amb el metge o psicòleg que estigui tutelant el procés de deshabituació com més aviat millor amb l'objectiu d'iniciar la teràpia de rescat de manera immediata", argumenta.

Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any més de 8 milions de persones moren a causa del tabac, dels quals 1,2 milions són no fumadors exposats al fum aliè. Per això, deixar de fumar és, juntament amb anar al gimnàs i menjar millor, un dels grans propòsits que s'apunten a totes les llistes cada nou any. No és una tasca fàcil, tot i que des de les administracions públiques s'intenta ajudar: Sanitat finança, des de l'1 de febrer, un fàrmac que ajuda i calma l'ansietat que genera abandonar l'hàbit, però no és una fórmula màgica.

Mantenir una alimentació saludable

En comptes de dietes purgatives o restrictives, la proposta d'Elena Guedea, nutricionista de la Unitat de Dietètica i Nutrició de l'Hospital General, és instaurar una alimentació saludable. Una dieta equilibrada, a més de promoure la salut, pot ser molt útil per al tractament preventiu de moltes malalties, associades al sedentarisme i a una alimentació inadequada.

Una dieta saludable consta de fruites i verdures de temporada, llegums i farinacis integrals (arròs, pasta...), carns magres, peix blanc i blau, ous, lactis i els seus derivats, sense oblidar-nos de l'oli d'oliva verge extra per cuinar, elaborar i amanir.

Altres hàbits que afavoreixen un estil de vida saludable són mantenir un horari regular en els àpats, procurant no saltar-ne cap; mastegar bé els aliments i menjar lentament per assaborir millor el menjar i millorar la digestió i realitzar entre 4 i 5 menjars equilibrats al dia per evitar picar entre hores.

A tot això cal afegir acudir a les revisions periòdiques per prevenir, mantenir o millorar el nostre estat de salut general.