El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya disposa d'una Unitat d'Epilèpsia on un equip de professionals diagnostica i tracta de manera integral a pacients amb aquesta patologia.

L'epilèpsia és un trastorn del sistema nerviós central causat per un funcionament anòmal, esporàdic, d'un grup de neurones. Una crisi epilèptica es desencadena per un excés d'activitat elèctrica d'un grup de neurones hiperexcitables, amb el que el cervell envia senyals irregulars que poden afectar funcions com el moviment, el comportament o al nivell de consciència.

La incidència anual d'epilèpsia és de 31 a 57 casos per cada 100.000 habitants, xifra que representa entre 12.400 i 22.000 nous casos cada any a Espanya. Aquesta incidència és superior en nens entre 6 i 14 anys, en adolescents i persones d’edats per sobre de 60 anys. Aproximadament el 5%-10% de la població experimentarà una crisi al llarg de la seva vida i fins a un 20% d'aquests tindran crisis recurrents.

Les crisis epilèptiques solen ser impredictibles i acostumen a durar uns segons o escassos minuts, després dels quals el cervell torna a funcionar amb normalitat. El tipus de convulsió depèn de la part del cervell afectada i la causa de l'epilèpsia. Alguns símptomes són confusió temporal, moviments de braços i cames, moviments espasmòdics incontrolables, pèrdua de coneixement, episodis d'absències, por, ansietat, entre altres…

L'origen de l'epilèpsia, tant infantil com de l'adult és molt diversa i comprèn des de problemes genètics a un possible origen infecciós o autoimmune. Alguns factors poden incrementar el risc de patir epilèpsia com l'edat, els antecedents familiars d'epilèpsia; les lesions al cap; l'accident cerebrovascular, la demència, infeccions o el consum esporàdic i habitual de drogues o alcohol.

El tractament amb medicaments o la cirurgia poden controlar les crisis en la majoria de les persones que tenen epilèpsia. Alguns pacients requereixen tractament crònic per a controlar els episodis, mentre que en uns altres, desapareixen. Alguns nens amb epilèpsia superen la malaltia amb l'edat. Afortunadament, més del 70% dels pacients epilèptics es controlen totalment amb fàrmacs antiepilèptics. Així i tot, el 30% restant continuen sofrint crisi, ja que són farmacorresistents.


La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Universitari General de Catalunya dispensa una atenció integral a pacients ambulatoris i hospitalitzats als quals els ofereix una àmplia varietat d'opcions terapèutiques i farmacològiques. En la consulta externa d'epilèpsia d'adults i nens de l'Hospital General de Catalunya s'estudia i valora de manera multidisciplinària a pacients amb diagnòstic incert d'epilèpsia, amb alteracions motores o de consciència que poden suggerir epilèpsia, amb sospita de pseudocrisi i a pacients amb epilèpsies de difícil control.

Durant el diagnòstic, s'ofereix el monitoratge no invasiu que inclou la realització d'un monitoratge per vídeo-*EEG prolongada, una avaluació neuropsicològica i una RNM cerebral de 3T amb protocol d'epilèpsia.
El seguiment es realitza de manera exhaustiva a través de la consulta externa com a visites presencials, telefòniques o videotrucades de manera freqüent, així com un abordatge personalitzat a mesura de les necessitats de cada pacient.