Des del servei d'urologia de l’Hospital Universitari General de Catalunya ens donen totes les dades d'una patologia molesta com és la cistitis, diagnòstic temut sobretot per les dones perquè són elles les que la pateixen de forma més freqüent. Al terme mèdic de la inflamació de la bufeta se li denomina cistitis. Sovint aquesta inflamació és causada per una infecció bacteriana. La cistitis pot ser dolorosa i molesta, i pot tornar-se un problema de salut greu si la infecció es dissemina als ronyons.

L’Associació Espanyola d’Urologia, en la seva guia multidisciplinar sobre cistitis, adverteix que "entre el 50 i 60% de les dones premenopàusiques pateix alguna infecció del tracte urinari (el 90% de les quals són cistitis), i el pic d'incidència s'observa entre els 18 i els 39 anys, coincidint amb l'edat de màxima activitat sexual en la dona, el que relaciona directament ment la cistitis i el sexe".

La cistitis també pot aparèixer com a complicació d'una altra malaltia, una reacció a determinats medicaments, a la radioteràpia, a aerosols d'higiene femenina, gels espermicides o per l'ús prolongat d'un catèter.

Els símptomes de la cistitis solen ser molèsties en orinar, ardor, dolor, augment de la freqüència i necessitat urgent d'orinar, molèsties pèlviques, dolor i sensació de pressió en la part inferior de l'abdomen, sang en l'orina, orina tèrbola i amb forta olor i febre baixa. Podria ser que tingués ganes d'orinar fins i tot tenint la bufeta buida. De vegades pot aparèixer també dolor lumbar i fins i tot nàusees.

Hem de tractar aquesta infecció perquè no afecti altres òrgans de l'aparell urinari. Per això és important prendre el tractament prescrit i mesurar-se la temperatura per detectar si apareix febre en les següents hores. El tractament habitual per a la cistitis bacteriana són els antibiòtics. Per a altres tipus de cistitis, l'especialista estudiarà la causa i proposarà una pauta al pacient.

En nens petits cal vigilar si s'orinen accidentalment durant el dia, ja que pot ser un signe d'una infecció urinària per la qual cosa haurà d'acudir al pediatre.

En els homes la cistitis és molt poc freqüent i, en cas de patir-la, haurà d'estudiar-la el metge.

Recomanacions:

  • Visiti a l'Uròleg
  • Prengui els antibiòtics que li han recomanat
  • Prengui analgèsics-antiinflamatoris per millorar els símptomes, especialment els primers dies.
  • Begui abundant líquid si no té indicacions de no fer-ho per un altre motiu de salut.
  • Ha d'informar el seu Uròleg si pateix cistitis amb freqüència. Un estudi podria diagnosticar la causa que això passi i evitar aquestes infeccions.

Signes d'alarma:

Vagi a urgències o consulti al seu especialista en cas de:

  • Febre alta (>38 °C), que pot anar acompanyada de calfreds.
  • Dolor lumbar important o mal d'esquena lateral.
  • Portar prenent 48 hores l'antibiòtic i no millorar la simptomatologia, o fins i tot empitjorar.
  • Nàusees i vòmits.
  • Si hi ha sang en l'orina

Si els símptomes de la cistitis reapareixen després de finalitzar el tractament, vagi a l'especialista, ja que és possible que la medicació no hagi funcionat. El 12% de pacients pateix cistitis de manera recurrent, tenint més de dos episodis a l'any. És l'anomenada cistitis de repetició.