El forat macular és una patologia ocular que afecta la màcula, la porció central de la retina. En aquesta malaltia es produeixen lesions consistents en la pèrdua progressiva del gruix de la retina macular, arribant fins i tot a formar-se un orifici en aquesta zona de la retina. Les causes són desconegudes, però s'ha comprovat que l'edat o els traumatismes poden fer que es desenganxi l'humor vitri de la màcula, estirant d'aquesta i formant el forat. Quan es desenvolupa un forat macular, hi ha poques possibilitats que es tanqui de forma espontània.

Hi ha diversos tipus de forat macular:

El forat macular idiopàtic, acostuma a ser unilateral, tan sols en el 15% dels casos es produeix en tots dos ulls, en major percentatge el pateixen més les dones que els homes (3:1), apareix en el 0,05% de la població, es coneix també senil causa de l'edat dels pacients.

El forat macular miòpic es dóna en pacient miop amb ull més llarg del normal i deformacions en la part posterior de l'ull. Apareix a una edat primerenca i pot produir despreniment de retina. A l'inici de la malaltia, el debut és al voltant dels 50-60 anys, els símptomes es manifesten lleument amb una visió central borrosa o distorsionada. Quan evoluciona, pot arribar a aparèixer una taca negra al centre de l'àrea de visió, impedint la realització de tasques bàsiques com llegir, conduir o mirar la televisió. Els estadis del forat macular van des del forat imminent (1) al forat complet (2, 3 i 4). L'agudesa visual es deteriora fins a arribar a 1/10 de visió de mitjana, però amb pèrdua de visió central que és la que ens dóna la capacitat de llegir. Es diagnostica mitjançant un examen de fons d'ulls i d'una Tomografia de Coherència Òptica que

determina l'extensió del forat.

La detecció precoç és un factor fonamental en el tractament del forat macular, per a això és imprescindible realitzar controls oftalmològics de forma regular, com a mínim un cop a l'any i així poder detectar lesions a la retina.

Si es detecta la malaltia precoçment, es pot realitzar tractament mèdic mitjançant la injecció intravítria d'Ocriplasmina. En la resta dels casos el forat macular ha de ser tractat quirúrgicament mitjançant vitrectomia, amb una taxa de curació del 90% dels casos.

El forat macular no es pot prevenir, però es pot detectar precoçment i controlar periòdicament per operar com més aviat millor.