Amb una PCR positiva s'han d'implementar mesures d'aïllament fins a donar un resultat negatiu Existeixen pacients asimptomàtics amb PCR positiva que poden transmetre la malaltia Una de les mesures que cada vegada s'està adoptant més, tant per part d'empreses com de particulars, és realitzar proves que ens permetin saber si estem (o hem estat) infectats per Covid-19. Actualment, hi ha diversos tipus i cada prova ofereix una informació i s'adapta a cada cas. L'Hospital Universitari General de Catalunya informa cada pacient de la seva necessitat específica.

Hi ha tres formes diferents de diagnosticar el virus causant de la Covid-19 depenent de el temps transcorregut des de l'inici dels símptomes clínics: PCR, serologia i test ràpid. Cadascuna d'elles ofereix una informació i s'adapta a cada cas en particular.

"Hem de tenir en compte que hi ha un període entre el contacte amb una persona infectada i l'inici dels símptomes conegut com a període d'incubació. Aquest és variable, però pot oscil·lar entre 3 i 12 dies en els quals el virus es" està replicant i segons la prova diagnòstica que s'utilitzi pot no ser detectat ", explica la Dra. Sandra Barbadillo, presidenta de la Comissió d'Infeccions de l'Hospital Universitari General de Catalunya.

Una primera seria per a la detecció de material genètic de virus (ARN) a través d'una prova de Reacció en Cadena de Polimerasa (PCR) en mostres nasofaríngies. Si es detecta la presència d'ARN viral, la PCR és positiva. En aquest cas, si va acompanyada de simptomatologia clínica, hi ha una infecció activa i el pacient pot contagiar a terceres persones. La PCR no diferencia per si mateixa l'estadi de la malaltia en què es troba el pacient: inici, fase aguda o fase de recuperació.

Aquesta prova PCR és vàlida per al seguiment de pacients infectats amb Coronavirus. El seu major rendiment és des d'uns tres dies previs a l'inici dels símptomes clínics fins als 10-15 dies aproximadament, període a partir del qual, sol negativitzar. Encara que, alguns pacients poden presentar fragments de virus en les cèl·lules epitelials del tracte respiratori durant un període més prolongat en què la PCR seguiria sent positiva.

En aquesta situació, com a mesura preventiva, hauríem de considerar al pacient com potencialment contagiós i aquell que presenti una PCR positiva ha de seguir les mesures d'aïllament fins a l'obtenció d'un resultat negatiu. El quadre clínic de la infecció és molt variable, poden existir pacients asimptomàtics però amb PCR positives capaços de transmetre la malaltia.

Un altre tipus de diagnòstic són les proves serològiques que detecten els anticossos en una mostra de sang obtinguda de manera convencional. El nostre sistema immunològic és capaç de detectar agents externs i desenvolupar una sèrie d'anticossos específics per lluitar contra aquest virus: les immunoglobulines.

Les immunoglobulines són proteïnes que reconeixen, capten i bloquegen els virus perquè les cèl·lules del sistema immune (limfòcits) els puguin reconèixer i eliminar. S'estima que més de el 90% de les persones que han tingut el virus desenvolupen una resposta d'anticossos.

Aquesta prova té la seva major rendiment després de la primera setmana dels símptomes, permet confirmar que s'ha estat en contacte amb el virus i l'organisme ha desenvolupat resposta immunitària, hagi desenvolupat símptomes o no.

El tercer mètode de diagnòstic són els tests de detecció d'antigen que identifiquen fragments de virus.

Aquests test ofereixen resultats de forma gairebé immediata (similar a un test d'embaràs). La prova es porta a terme en uns 15-20 minuts, la presa de mostres és a través d'una gota de sang i, com les altres dues, no cal realitzar-la en dejú.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació). Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.