L'endometriosi és una malaltia benigna crònica que pot afectar significativament la qualitat de vida i a la fertilitat. Entre el 30 i el 50% de les dones amb endometriosi tindran dificultats per a quedar-se embarassades. La Dra. Margarita Gómez de la Vall, responsable de la Unitat d'Endometriosi de l'Hospital Universitari General de Catalunya, ens parla sobre això.

La fertilitat pot veure's afectada per diverses causes:

  • Distorsió de l'anatomia dels genitals interns per la inflamació i la fibrosi, donant lloc a alteració de la funcionalitat de les trompes.
  • Disminució de la reserva ovàrica.
  • Dolenta qualitat ovocitària a causa de la presència de molècules proinflamatòries.
  • Dolenta receptivitat endometrial.

Però encara no coneixem tots els mecanismes amb exactitud, i com les formes de presentación de la malaltia són molt variades no podem saber amb seguretat qui tindrà problemes de reproducció.

En el cas que la dona no aconsegueixi quedar embarassada de manera espontània el tractament ha d'individualitzar-se tenint en compte la severitat de la malaltia, la presència de dolor, la seva edat i altres factors que afectin la seva fertilitat. Disposem dels següents tractaments:

  • Inseminació artificial: indicada en dones joves amb endometriosi lleu (grau I i II). Consisteix a col·locar en l'úter els espermatozoides seleccionats d'una mostra.
  • Fecundació in vitro (FIV): és la tècnica més eficaç i es recomana en dones amb endometriosis severes (grau III i IV), majors de 38 anys i quan les inseminacions no han tingut èxit. Consisteixen a estimular hormonalment els ovaris, obtenir els òvuls mitjançant una punció ovàrica i després fecundar-los amb els espermatozoides en el laboratori.
  • Ovodonació: en el cas de fallades de FIV per baixa reserva ovàrica, avortaments de repetició, tenim l'opció de fer una tècnica de reproducció assistida amb òvuls de donant.

A vegades serà necessària una cirurgia, si les trompes estan dilatades (hidrosalpinx), existeixen endometriomes molt grans o l'accés a la punció dels ovaris per a obtenir els ovòcits està limitat.

Aleshores, què podem fer?

  • Consultar al ginecòleg si té símptomes compatibles amb endometriosi (dolor intens durant la menstruació, dolor durant les relacions sexuals, dolor pelvià crònic, dolor en orinar o defecar, infertilitat).
  • En la mesura del possible no demorar el moment per a ser mare i si es té endometriosi plantejar-se la possibilitat de vitrificar òvuls per a un futur. Es recomana fer-ho abans dels 35 anys.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus,

Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació). Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina

puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.