El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya ha realitzat la seva intervenció número 400 d’ecobroncoscòpia lineal amb punció en temps real (EBUS-TBNA), més de 100 d'elles realitzades durant el 2019. En tan sols dos anys i mig de la incorporació de l’ecobroncoscòpia a l'arsenal diagnòstic de les malalties respiratòries s'ha assolit aquesta important xifra. Implementar EBUS-TBNA ha suposat un significatiu avenç que ha posicionat a l'Hospital Universitari General de Catalunya entre els hospitals de primera línia en malalties de tòrax.

EBUS-TBNA és una tècnica de recent implantació que, a través d'ultrasons, estudia la tràquea i els bronquis de manera precisa, segura i mínimament invasiva. Dirigida, inicialment, a la diagnosi i estadificació del càncer de pulmó, el Dr. Pablo Rubinstein, cap de Servei de Pneumologia, destaca la seva utilitat en altres patologies neoplàsiques i granulomatoses que produeixen afectació dels ganglis del mediastí. A més, en el mateix procés, un professional del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari General de Catalunya pot examinar les mostres en el moment de la presa.

És un procediment d'alta precisió que permet diagnosticar i valorar el grau d'extensió i pronòstic del càncer de pulmó; estudiar malalties pulmonars amb afectació ganglionar o del mediastí, adenopaties mediastíniques, sarcoïdosi, limfomes, neoplàsies extratoràcicas i tuberculosi, així com realitzar estudis genètics i moleculars. Hi ha també evidències sobre el seu possible paper en el drenatge de lesions quístiques mediastíniques o pleuropericàrdiques, o per a la valoració de patologia vascular pulmonar.

L’ecobroncoscopi és un broncoscopi que, a més de tenir una càmera que permet mirar dins de la via aèria, va proveït d'un ecògraf que permet veure què hi ha darrere de la paret traqueal. D'aquesta manera, es poden identificar lesions que no són visibles directament i que estan més enllà de la paret de la tràquea i els bronquis.

Aquesta prova, amb el pacient profundament sedat, permet visualitzar la patologia pulmonar i extreure mostres per analitzar-les en un procediment únic ja que es pot practicar una punció amb una agulla fina i prendre una mostra tumoral o ganglionar a través d'un sistema de succió. Aquesta agulla és molt poc traumàtica i l'alta precisió en la visió fa que la possibilitat de lesió en una vena o una artèria sigui mínima.

Una intervenció equivalent a l’ecobroncoscòpia seria la mediastinoscòpia però la primera té avantatges al respecte com ser menys agressiva, més eficaç, segura, precisa i ambulatòria. L’ecobroncoscòpia és una tècnica molt segura. A més d'evitar la realització de proves més invasives, ha suposat una influència positiva sobre els temps diagnòstics i una millor relació cost-efectivitat en el diagnòstic i l'estadificació del càncer de pulmó.

El Dr. Rubinstein destaca l'augment de la supervivència en càncer de pulmó així com el creixent increment de pacients diagnosticats. En els últims anys han sorgit, i se segueixen investigant, múltiples fàrmacs per al tractament de càncer de pulmó. Cada vegada és més freqüent requerir mostres de teixit tumoral per a l'estudi de mutacions i alteracions moleculars que permetin realitzar un tractament personalitzat, específic i adaptat a cada pacient.

El Servei de Pneumologia del General de Catalunya treballa en coordinació amb el Servei d'Anatomia Patològica i el d'Oncologia, liderat per l'Institut Oncològic Rosell (IOR), que disposa de l'experiència d'un equip reconegut internacionalment oferint una oncologia de precisió i tractament personalitzat al pacient amb càncer.

Sobre quirónsalud

Quirónsalud és el major grup hospitalari d’Espanya i el tercer d’Europa. Conta amb més de 35.000 treballadors en més de 120 centres sanitaris, entre els que es troben 45 hospitals que ofereixen 6.800 llits hospitalaris.

Disposa de la tecnologia més avançada i d’un gran equip de professionals altamente especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben el Centro Médico Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Fundación Jiménez Díaz, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policílinica de Gipúzkoa, etc.

El grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals son universitaris) i la investigació medico-científica (compta amb el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, l’únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació).

A més, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tota Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit tasques capdavanteres, essent els pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre altres.