Sant Cugat del Vallès, 01 de juliol de 2015. L'Hospital General de Catalunya ha renovat les sales de neurologia, radiologia intervencionista i també de cardiologia intervencionista (hemodinàmica i electrofisiologia) incorporant a aquestes instal·lacions un equip biplà per dur a terme procediments intervencionistes mínimament invasius guiats per imatges de rajos X. L'equip vascular biplà redueix la radiació que rep el pacient fins en un 75%, durant processos de llarga durada, sense cap tipus de pèrdua de resolució d'imatge.

Es tracta d'equips avançats d'última generació d'exploració i tractament que permeten magnificar, veure i tractar petitíssimes lesions actuant com un microscopi i aconseguint obtenir una medicina d'excel·lència.

S'utilitzen, entre d’altres, pel tractament d’Ictus, patologia vascular amb repercussió cerebral.

L'Hospital General de Catalunya considera de gran importància realitzar inversions en la més avançada tecnologia per obtenir avanços significatius en el tractament i la recuperació dels pacients. El servei de neuro-angiografia diagnòstica i terapèutica dirigida pel Dr. Polo Guimaraens és un exemple en aquest sentit i té el seu màxim exponent en l'ús de sales biplà amb escàner incorporat que permeten obtenir un mapa del pacient en els tres plànols de l'espai.

El servei de neuro-angiografia de l'Hospital General "JJ MERLAND" és pioner en l'àmbit nacional i internacional en múltiples patologies del sistema nerviós central. La seva unitat d’Ictus es va crear al juny de 1995 oficialment, havent realitzat els primers casos al 1992. Des de la seva creació han estat tractats més de 15.000 pacients en més de 200 actes diferents de neuro-radiologia intervencionista.

Aquest servei ha estat i és pioner en el desenvolupament de gran part de noves tècniques i nous materials de l'especialitat com la d’angioplastia carotidea amb protecció cerebral amb el Pr J. THERON a l'abril de 1994; el primer Stent al tronc basilar i a la cerebral mitjana al 2000 o el tractament percutani de les hèrnies discals i l'harmonització de la musculatura paravertebral, en 2002, amb el Pr THERON i continuada per la Dra. Sola, entre d’altres.

Tots els components de l'equip es van formar en prestigiosos centres de París. A més, des de fa 15 anys, el servei disposa d'una beca del SILAN (Societat llatinoamericana de neuro-radiologia diagnòstica i terapèutica) per a la formació de joves.

La nova dotació de les sales és l’angiògraf Allura Clarity de Philips amb escàner per intervencions cardíaques i vasculars. Amb aquest equip per ús mixt amb què comptarà una de les sales es podran dur a terme procediments intervencionistes mínimament invasius guiats per imatges de rajos X. A més es podran tractar patologies vasculars i neuro-vasculars realitzant angioplàsties, embolitzacions, o la correcció de

defectes congènits en nens i adults sense necessitat de cirurgia oberta.

Aquest nou sistema intervencionista compta amb la tecnologia més avançada en el que a tubs de rajos X i detectors d'imatge es refereix, i permetrà dur a terme les tècniques més avançades, amb la millor qualitat d'imatge, la millor precisió i la menor radiació tant per a pacients com per a professionals.

Mitjançant aquesta tècnica en neurologia intervencionista, un tipus de cirurgia mínimament invasiva que es basa en el diagnòstic i tractament de determinades lesions en zones com el crani o la medul·la espinal, a través dels gots sanguinis es poden evitar fins un 80% les intervencions quirúrgiques en certes patologies com en els aneurismes i malformacions arteriovenoses.

En aquells casos que precisin la intervenció quirúrgica (malformacions arteriovenoses, tumors vasculars…), l'especialista pot preparar la lesió i facilitar el camí perquè la cirurgia sigui molt menys traumàtica i disminuir així els riscos hemorràgics de manera considerable. Actualment, s'han aconseguit tractar amb èxit múltiples patologies com aneurismes, malformacions arteriovenoses intracerebrals, medul·lars o tumorals. Un altre dels grans avanços és poder realitzar la dilatació de les caròtides (angioplàstia) i fins i tot de les artèries intracraneals, prevenint l’Ictus cerebral.

El pacient es veurà beneficiat per l'ús d'aquesta tecnologia gràcies al major confort d'aquesta tècnica. A més d'evitar complicades intervencions i durs postoperatoris, els diagnòstics i teràpies resultants seran de gran confiança a causa de la major qualitat de l'equipament. A més, la quantitat de contrast injectada al pacient en aquestes proves és menor que en les realitzades fins ara.

La característica clau d'aquest equip és la baixa dosi radiològica tant per als pacients com per als professionals, sotmesos habitualment a una radiació molt superior en els sistemes convencionals. Allura Clarity aporta una qualitat d'imatge molt superior a la de tecnologies anteriors amb una dosi radiològica molt inferior. De fet els estudis realitzats amb aquest equip reconeixen reduccions de dosis que superen el 70%

a l'àrea de la neuro-radiologia.

Sobre IDCsalud

El grup IDCsalud, líder a Espanya en prestació de serveis sanitaris, gestiona 29 centres hospitalaris en quatre comunitats autònomes i compta amb una plantilla de més de 9.500 professionals per desenvolupar la seva activitat. La tasca assistencial d’IDCsalud cobreix totes les especialitats mèdiques, destacant en el diagnòstic i tractament de patologies cardiovasculars i oncològiques. Els centres que gestiona, en els que s'han invertit més de 550 milions d'euros, disposen d'instal·lacions i equipaments per a diagnòstic i tractament amb tecnologia d'avantguarda. Víctor Madera, president de IDCsalud, destaca el "compromís" del grup per oferir als pacients una assistència de qualitat i excel·lència: "Per assolir-ho apostem per la promoció activa de la innovació, la investigació i la docència i comptem amb els millors professionals ".