La TAVI està indicada en l'estenosi aòrtica en pacients amb alt risc en la cirurgia convencional

Es tracta d'una tècnica de cirurgia mínimament invasiva i de ràpida recuperació per al pacient


El heart team d’idcsalud Hospital General de Catalunya format per hemodinamistes, cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs clínics, especialistes en imatge cardíaca, anestesistes i personal d'infermeria ha practicat amb èxit la seva primera implantació transcatèter de vàlvula aòrtica en un pacient amb alt risc quirúrgic.

La TAVI, col·locació d'una pròtesi aòrtica per via percutània, està indicada en l'estenosi aòrtica com alternativa a una cirurgia convencional de reemplaçament de vàlvula aòrtica en pacients d'alt risc quirúrgic. L'estenosi aòrtica consisteix en un estrenyiment de la vàlvula aòrtica que limita el cabal de sang que flueix des del ventricle esquerre fins a l'aorta. En l'estenosi aòrtica, una de les valvulopaties més freqüents a Occident, la vàlvula aòrtica no s'obre completament disminuint el flux de sang des del cor. Els símptomes de l'estenosi aòrtica són ofegament (dispnea), pèrdua de coneixement (síncope) i dolor toràcic (angina de pit). L'equip multidisciplinari de l'Hospital General de Catalunya va implantar una vàlvula en posició aòrtica, mitjançant una petita incisió a l'engonal, a través de l'artèria femoral. La vàlvula es col·loca plegada en un catèter i s'introdueix per la femoral fins a la vàlvula aòrtica on s'expandeix. Es tracta d'una tècnica de cirurgia mínimament invasiva i de ràpida recuperació per al pacient.

El primer implant de pròtesi aòrtica percutània a idcsalud Hospital General de Catalunya s'ha realitzat a un pacient de 86 anys amb una estenosi aòrtica severa que li provocava una insuficiència cardíaca greu. Una vegada feta la valoració i el plantejament de possibilitats per part del heart team a sessió clínica es va determinar el risc quirúrgic del pacient i es va plantejar la implantació de la vàlvula aòrtica Transcatèter (TAVI).

L'equip que va intervenir al pacient el passat 18 de setembre ha estat coordinat pel Dr. Manel Sabaté, Dr. Xavier Freixa i la Dra. Marta Farrero, Cardiòlegs, i ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Verónica Aliaga, Cardiòleg Clínic, Dr. Nelson Leal i Dra. Bárbara Vidal, Especialistes en Imatge Cardíaca, el Dr. Clemente Barriuso i Dr. Salvador Ninot, Cirurgians Cardíacs, la Dra. Jenny Garcia, Dra. Nuria Poch, Anestessistes i l’equip d’infermeria d’hemodinàmica i cirurgia cardiovascular.


Sobre la cirurgia cardíaca a idcsalud Hospital General de Catalunya

idcsalud Hospital General de Catalunya és un referent en l'àmbit de la cirurgia cardíaca a la seva àrea d'influència havent realitzat un total de 3.613 intervencions. L'equip de cirurgia cardíaca de l'Hospital General de Catalunya està liderat pel Dr. Jaume Mulet i compta amb els Drs. Clemente Barriuso i Salvador Ninot. Es tracta d'un equip d'especialistes dels quals la seva tasca disposa d'un gran reconeixement internacional i els seus indicadors de qualitat se situen molt per sobre dels d'altres institucions. Al pacient de cirurgia cardíaca se l'atén de manera integral amb l'equip de Cardiologia de l'Hospital.


Sobre IDCsalud

El grup IDCsalud, líder a Espanya en prestació de serveis sanitaris, gestiona 29 centres hospitalaris en quatre comunitats autònomes i compta amb una plantilla de més de 9.500 professionals per desenvolupar la seva activitat. La tasca assistencial d’IDCsalud cobreix totes les especialitats mèdiques, destacant en el diagnòstic i tractament de patologies cardiovasculars i oncològiques. Els centres que gestiona, en els que s'han invertit més de 550 milions d'euros, disposen d'instal·lacions i equipaments per a diagnòstic i tractament amb tecnologia d'avantguarda. Víctor Madera, president de IDCsalud, destaca el "compromís" del grup per oferir als pacients una assistència de qualitat i excel·lència: "Per assolir-ho apostem per la promoció activa de la innovació, la investigació i la docència i comptem amb els millors professionals ".