L’Hospital Universitari General de Catalunya acull la VIII Jornada de Nutrició en el Pacient Renal

L’Hospital Universitari General de Catalunya va ser la seu de la VIII Jornada de Nutrició en el Pacient Renal, organitzada pel Grup de Treball de Nutrició en la Malaltia Renal Crònica de la Societat Catalana de Nefrologia.
La trobada, celebrada en format híbrid, va reunir nefròlegs, dietistes-nutricionistes, personal d’infermeria i professionals de l’àmbit de la nutrició clínica, amb l’objectiu d’actualitzar coneixements sobre el paper de la nutrició i la composició corporal en el maneig integral del pacient amb malaltia renal crònica (MRC).
La inauguració va anar a càrrec del Dr. Juan Carlos González Oliva (Hospital Universitari General de Catalunya), qui va destacar la importància d’integrar la valoració nutricional i funcional en la pràctica nefrològica diària.
Moviment, nutrició i ciència aplicada
El primer bloc, moderat per la Dra. Irati Tapia (Consorci Sanitari de Terrassa) i la Dra. Sílvia Collado (Hospital del Mar), va abordar la relació entre exercici físic i nutrició en la prevenció de la sarcopènia i la millora del pronòstic del pacient renal.
El Dr. Vicent Esteve Simó va presentar un nou enfocament sobre l’exercici en la MRC, seguit pel fisioterapeuta Juan José Gascó, que va compartir estratègies pràctiques per incorporar activitat física adaptada en el dia a dia dels pacients.
Per la seva banda, el Dr. Juan Carlos González Oliva va exposar la ponència "Emulsió lipídica d’última generació: moda o ciència?", destacant els avenços en l’ús de lípids especialitzats en el suport nutricional renal.
Visió sostenible i eines avançades
El segon bloc, coordinat per la Dra. Loreley Betancourt (Parc Taulí) i la dietista-nutricionista Bárbara Romano (Hospital Clínic de Barcelona), va oferir una mirada cap a la sostenibilitat i la tecnologia aplicada a la nutrició renal.
La Dra. Marta Arias (Hospital Clínic) va reflexionar sobre la necessitat de "prescriure amb consciència", introduint el concepte de nutrició renal sostenible.
La Dra. Fiorella Ximena Palmas (Hospital Vall d’Hebron) va presentar les possibilitats de la tomografia computada per a l’anàlisi oportunista de la composició corporal, una tècnica emergent que permet obtenir indicadors nutricionals precisos a partir d’estudis d’imatge convencionals.
La jornada va concloure amb un col·loqui participatiu entre moderadors i ponents, destacant la col·laboració multidisciplinària i la necessitat d’incorporar eines avançades de valoració corporal i nutricional en l’atenció al pacient amb MRC.
"La nutrició i el moviment són pilars inseparables en la qualitat de vida del pacient renal", va afirmar el Dr. González Oliva durant la cloenda.
Amb aquesta trobada, l’Hospital Universitari General de Catalunya i la Societat Catalana de Nefrologia reafirmen el seu compromís amb la formació continuada, la innovació clínica i la humanització de l’atenció al pacient renal.