L´equip multidisciplinar d´intervencionisme cardíac de l’Hospital Universitari General de Catalunya ha realitzat el primer implant de vàlvula aòrtica totalment percutani. Aquest nou avenç implica la punció i tancament de l´arteria femoral amb tècniques de catèter a través d´una incisió de menys d´1 cm i així evitar l´obertura quirúrgica de la zona engonal. L´accés femoral es combina amb un altra punció de l´arteria del braç (arteria radial) per poder realitzar les injeccions de contrast necessàries per implantar la vàlvula.

El General es el primer hospital privat de Catalunya que implementa aquesta nova tècnica mínimament invasiva que permet que el pacient pugui seure a les sis hores de la intervenció i caminar al dia següent. Tanmateix es redueixen els riscos d´infecció de la ferida quirúrgica i l´estança hospitalària tant a la UCI com a la sala convencional (menys de 4 dies).

El recanvi de la vàlvula aòrtica mitjançant catèters (TAVI) ha revolucionat el tractament de l´estenosi o estretament de la vàlvula aòrtica en els darrers anys. Fins no fa gaire temps, el tractament d´aquesta patologia requeria el recanvi de la vàlvula mitjançant cirurgia cardíaca oberta. En l´actualitat, aquest recanvi valvular es pot realitzar mitjançant la introducció d´una vàlvula plegada a través d´un catèter (TAVI) que generalment avança per l´arteria femoral i posteriorment es desplega a nivell de la vàlvula aòrtica malalta. Amb aquesta nova tècnica es minimitza el risc de l´anestèsia, s´evita la ferida quirúrgica toràcica, es redueixen les complicacions associades al postoperatori i s´escurça la recuperació dels pacients després de la intervenció.

L´equip que ha indicat i realitzat aquesta intervenció està format per cardiòlegs intervencionistes (Xavier Freixa, Manel Sabaté), cardiòlegs especialistes en imatge (Nelson Leal, Bàrbara Vidal), cardiòlegs clínics (Maria Panelo), anestesistes (Núria Poch) i personal d´infermeria entrenat en tècniques estructurals.

El heart team del General de Catalunya, després de consolidar el programa de recanvi de vàlvula aòrtica amb catèter (TAVI) en els darrers tres anys, continua amb el compromís ferm de mantenir els més alts estàndards d´atenció i innovació.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari més important d'Espanya i el tercer d'Europa. Està present en 13 comunitats autònomes, disposa de la tecnologia més avançada i d'una oferta superior a 6.200 llits en més de 100 centres, com la Fundación Jiménez Díaz, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Hospital Universitari Dexeus, Ruber, Centro Médico Teknon, Hospital La Luz, Policlínica de Guipúzcoa, etc., així com amb un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional.

Treballa en la promoció de la docència (set hospitals són universitaris) i la recerca mèdica i científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).

Així mateix, el servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres, i la translació clínica de les investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant nombrosos projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com cardiologia, endocrinologia, ginecologia, neurologia, oncologia, i medicina esportiva, entre altres.