La Unitat de Neurortopèdia i Neurorehabilitació de l'Hospital General Universitari de Catalunya està destinada a l'atenció de persones amb danys cerebrals adquirits, de la medul·la espinal i del nervi perifèric. L'objectiu és optimitzar el tractament mitjançant una atenció multidisciplinària, integral i individualitzada amb avaluacions sistemàtiques i un enfocament holístic. Això, permet dotar al pacient i al seu entorn d’un conjunt de cures en el procés de rehabilitació i oferir tècniques quirúrgiques per restaurar funcions de paràlisi o espasticitats, amb músculs tensos o rígids. El coordinador és el Dr. Joaquim Casañas.

A la Unitat s'ofereix tractament rehabilitador i quirúrgic a lesionats cerebrals, medul·lars i de nervi perifèric, per facilitar-los la restitució funcional i una millora de les activitats. Aquest grup de lesionats sol desconèixer les grans possibilitats de millora després del diagnòstic i estabilització de la lesió.

El dany cerebral adquirit (DCA) és la discapacitat originada per una lesió sobtada al cervell com pot ser ictus, traumatismes cranioencefàlics, anòxies, tumors o infecció cerebral. Es caracteritza per l’aparició brusca i per les variades seqüeles que presenta segons l'àrea del cervell lesionada i la gravetat.

La lesió medul·lar traumàtica és el resultat d'un impacte sobre la medul·la espinal prou intens per produir una alteració de la transmissió sensitiva cap al cervell; de la funció motora de les extremitats, cursant amb paràlisi o debilitats, i de la vegetativa.

Una lesió als nervis perifèrics pot afectar la capacitat del cervell per comunicar-se amb els músculs ocasionant també paràlisi, falta de sensibilitat i trastorns vegetatius. És important l'atenció mèdica primerenca, ja que pot prevenir complicacions i danys permanents.

Les complicacions del DCA poden ser seqüeles en el control motor com paràlisi, disminució de força o tensió i rigidesa als músculs; seqüeles cognitives com a problemes de memòria, en la capacitat de mantenir l'atenció, desorientació, confusió, alteracions emocionals, irritabilitat, depressió, apatia, entre d'altres; seqüeles en la comunicació amb dificultats per llegir, utilitzar o comprendre paraules, per produir sons,…; alteracions sensitives i sensorials o seqüeles al nivell d'alerta.

Aquestes lesions requereixen una atenció especial per a la reinserció del pacient a la vida quotidiana. L’efectivitat dels programes de rehabilitació està demostrada. Aquesta Unitat ofereix atenció integral i individual des de les primeres 24 hores. L'atenció immediata i completa permet valorar de manera objectiva l'estat inicial del pacient i el possible pronòstic.

Els tractaments s'adapten a les necessitats de cada etapa i els canvis específics de cada cas. L'avaluació del pacient la fa cadascun dels professionals de la Unitat. Aquest mètode interdisciplinari permet adaptar-se als canvis que presenta el pacient, les necessitats de tractament, el nombre de sessions, les consultes amb altres especialistes i el suport familiar. La Unitat està integrada per especialistes en el maneig de pacients amb lesions del cervell, de la medul·la espinal i del nervi perifèric.

Que la Unitat estigui ubicada en un centre hospitalari de tercer nivell, multifuncional, dotat de l'última tecnologia, atenció a qualsevol patologia i on es realitzen estudis de recerca, permet oferir tota mena de tractaments, des de cures intensives fins a la seva reincorporació.

L'equip està format per un intensivista ortopèdic, un neuròleg, un neuropsicòleg i un neurofisioterapeuta, entre d'altres professionals especialitzats. Qualsevol pacient que hagi patit un DCA o a la medul·la espinal, tant pediàtric com adult, que pateixi alteracions conductuals, neuropsicològiques, psicològiques o motrius, pot ser atesos a la Unitat de Neurorehabilitació de l'Hospital Universitari General de Catalunya.