La litiasi renal és una malaltia causada per la presència de càlculs o pedres a l'interior dels ronyons o de les vies urinàries. Segons les dades de la Societat Espanyola d'Urologia, la litiasi renal és una patologia summament freqüent, que afecta entre el 5 i el 12% de la població dels països industrialitzats i resulta més freqüent en els homes. Un dels tractaments més habituals per a tractar la majoria de les litiasis renals és la litotrícia extracorpòria.

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya compta amb un equip de Litotrícia extracorpòria per ones de xoc (LEOC) per al tractament d'aquesta patologia. L'objectiu és fragmentar els càlculs o pedres perquè el pacient pugui expulsar-los del cos a través de l'orina.

L'equip que ha incorporat l'HUGC és l'únic existent a les comarques del Vallès i, al mateix temps, en tota Catalunya tret de Barcelona, fet que contribueix a que els pacients no hagin de desplaçar-se fins a Barcelona capital per a realitzar aquest tractament.

La litotrícia extracorpòria és una tècnica no invasiva que consisteix en la fragmentació de càlculs en la via urinària superior (ronyó i urèter), majors de 5 mm de diàmetre, convertint-los en restes expulsables de manera espontània, per a això utilitza les ones de xoc. Inicialment, quan es va inventar la tècnica, es realitzava a través d'una banyera i, actualment, amb els últims i moderns equips s'aplica en sec en una llitera i amb el pacient sedat per a evitar molèsties. Les ones travessen el cos fins a colpejar els càlculs renals i fragmentar-los en trossos diminuts que, posteriorment, seran expulsats per l'orina.

El procediment dura entre 45 i 60 minuts i es realitza sota sedació, de manera ambulatòria i es pot aplicar en la majoria dels càlculs renals i ureterals, sent el tractament d'elecció pels que mesuren entre 5 i 20 mm. Aquest tractament pot repetir-se en més d'una ocasió i és de ràpida recuperació. La litotrícia presenta un gran avantatge respecte al tractament quirúrgic de litiasi renal, ja que és molt menys invasiu.

A l'Hospital Universitari General de Catalunya aquesta tècnica la realitza el Dr. José María Urmeneta Sanromá, uròleg especialista en litiasi renal amb una gran experiència en aquest tractament per ones de xoc.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altamente especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació). Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.