Fitoteràpia (plantes naturals)

El tractament amb fitoteràpia pretén solucionar algunes alteracions que produeixen insomni mitjançant plantes medicinals, seguint sempre els criteris derivats dels estudis de la Medicina basada en l'evidència (Medicine Based on Vaig evidenciar).

Fototeràpia

Tractament mitjançant exposició lumínica controlada (Fototerapia / luminoterapia) basada en els coneixements de la cronobiologia especialment efectiva en els trastorns del son secundàries a alteracions del ritme circadià.

Cronoteràpia

Conjunt de tècniques i estratègies cronobiológicos indicades en els trastorns del son provocats per alteracions del ritme circadià.

Tècniques Cognitiu-Conductuals per al Insomni (CBT-I)

Conjunt de tècniques i estratègies de tipus cognitiu i conductual dissenyades per al tractament de l'insomni de llarga evolució. Els estudis de la Medicina Basada en l'Evidència demostren que són les tècniques més eficaces en molts tipus d'insomni i haurien de constituir la primera opció terapèutica.

Farmacologia

En moltes situacions clíniques el tractament farmacològic mitjançant inductors de la son, antidepressius, ansiolítics i altres, poden ser de gran ajuda en períodes curts de temps sobretot al principi del tractament. En diferents patologies de la son, el tractament farmacològic és necessari (Narcolèpsia, síndrome de cames inquietes, etc.). En tot cas la decisió d'usar o no fàrmacs, el tipus de fàrmac i les dosis sempre la prescriurà el metge valorant individualment el cas. NO S’HA D’AUTOMEDICAR MAI.

CPAP (Continous Positive Airway Pressure) Aire a pressió positiva contínua

Tractament d'elecció per als roncs i apnees severs tot i que també pot utilitzar-se en casos lleus i en roncopaties. Es tracta d'un compressor que mitjançant una pressió positiva d'aire continu manté la via respiratòria oberta eliminant apnees/hipoapnees i roncs. El pacient dorm amb una màscara nasal durant tota la nit. Quan està ben indicat i el pacient s'ha adaptat correctament el resultat és espectacular.

DAM (Dispositiu de avançament mandibular)

Sobretot indicat en persones amb retro-micrognàtia i/o alteracions maxil·lofacials. Constitueix una molt bona opció de tractament en les Síndromes d'apnees lleus i ronc sense apnees. El dispositiu consta de 2 fèrules intraorals que el pacient utilitza només per dormir eliminant apnees/hipoapnees i roncs mitjançant l'avanç mandibular. Els pacients reporten un gran benefici en el seu descans, quan està ben indicat i sobretot ben adaptat a la cara del pacient. Aquests dispositius sempre han d'estar realitzats pels Odontòlegs, que determinaran amb exactitud el tipus de DAM que necessita cada pacient, en funció de les seves característiques facials.