L'al·lèrgia a la pols domèstica habitualment es deu a una hipersensibilitat a les restes dels 'àcars de la pols', artròpodes microscòpics que tenen el seu ecosistema propi en la pols de les cases (magatzems, granges, etc.). La seva població no és estàtica i amb bones condicions d'humitat i calor (primavera i tardor, a l'hivern a les cases tancades) la seva producció és òptima.

Els llocs de localització preferent són on les persones passen més temps i per tant és important adoptar unes mesures per evitar la seva proliferació:

Dormitori:
És necessari limitar el nombre de mobles al mínim imprescindible: preferentment mobles tancats i separats de la paret (per poder netejar la part de darrere).
L'existència de catifes, moquetes, cortines, tapisseries, pòsters, llibres, peluixos, joguines, etc. augmenta la població d'àcars.
La neteja es realitzarà amb un drap humit. El dormitori ha de ventilar-se completament, preferentment diàriament, posteriorment es tancaran les portes i les finestres durant la resta del dia. Evitar utilitzar insecticides i ambientadors.
El matalàs idealment ha de portar fundes protectores (rentat setmanal). Cal evitar els matalassos o coixins de llana, cobertors i edredons de plomes.

Ventilar la roba guardada en l'armari abans d'utilitzar-la.

Resta del domicili:
En general, cal evitar objectes o superfícies que acumulin pols (moquetes, nines), sobretot cal tenir una especial atenció amb els sofàs i butaques, han d'aspirar-se cada 2 o 3 dies.
Cal anar amb compte si es fan viatges llargs, ja que generalment hi ha pols en la tapisseria dels vehicles, i si s'allotja en una casa que ha estat tancada (per exemple una segona casa). En aquest cas cal realitzar una neteja important, almenys 24 hores abans d'entrar la persona al·lèrgica.
Existeixen altres mesures per al control ambiental com són: acaricides, aspiradors especials, *purificadores, filtres especials, fonguis de protecció per a coixins i matalàs, etc., la seva evident utilitat depèn de no descurar les recomanacions més bàsiques, anteriorment citades.