Informació botànica: GRAMÍNIES

Família: GRAMÍNIES O POÀCIES

Nom científic (espècie): integrada per milers d'espècies herbàcies que es caracteritzen per tenir corts buits amb fulles llargues i estretes. Els cereals (arròs, blat, civada, ordi, sègol, blat de moro) són gramínies conreades d'importància econòmica.
Informació mèdica:
Per l'extensa distribució i el seu grau de lergenicitat és el pol·len més important. Presenta reactivitat creuada entre totes, és a dir, que les persones al·lèrgiques a gramínies, generalment, ho són a tots els pòl·lens, siguin salvatges o de cultiu.
La grama (Cynodon dactylon Pers.) i la canya (Phragmites communis Trin.) tenen antígens que no reconeixen altres espècies.
Per produir símptomes es precisen nivells atmosfèrics de 30 a 50 grans de pol·len per metre cúbic d'aire, encara que quantitats inferiors poden ser suficients per a subjectes més sensibles.
A Europa el mes per excel·lència per a la floració es retarda de sud a nord. Així, si a la Mediterrània és el mes de maig, a Europa central i nord-occidental és al juny i en l'Europa septentrional, al juliol.
En la Península ibèrica es distingeixen tres regions:
1. L'Espanya asseca continental amb primaveres curtes i estius-hiverns de temperatures extremes. Els canvis bruscs de temperatura provoquen una explosió floral de gramínies en un breu període de temps (4-6 setmanes) en els mesos de maig i juny.
2. En el Mediterrani el clima és més suau i afavoreix una floració més llarga (de març fins a agost), però menys intensa.
3. En l'Espanya verda de gran pluviositat, la floració dura des d'abril fins a juliol. Les freqüents pluges provoquen un efecte d'escombratge sobre el pólen que explica els pocs grans de pólen oposats en relació amb l'abundància de prats.
Durant el període pol·línic la fruita amb pell i sense rentar pot contenir en la superfície grans de pol·len impactats que poden ocasionar dermatitis i picor o inflamació de la boca.
La pol·linització de Cynodon dactylon (grama) i de Zea Mays (blat de moro) poden durar fins a finals d'estiu.