La vacuna de l'al·lèrgia s'utilitza per tractar les malalties al·lèrgiques causades per al·lèrgens inhalats (àcars, pol·lens, fongs, epitelis) i per verí d'himenòpters (abelles, vespes), sent capaç de millorar o eliminar els seus símptomes. En general, sol necessitar també tractament de suport amb altres medicaments, que no ha de suspendre sense indicació del seu metge.

L'administració de la vacuna no està exempta de riscos, com passa amb altres medicaments. Pot produir reaccions locals al voltant de la zona de la injecció i més rarament reaccions generals.

La vacuna s'ha d'administrar en un centre sanitari: ambulatori, centre de salut, hospital, consultori de l'especialista, etc. Mai en el domicili del pacient.

És important respectar els períodes entre cada injecció assenyalats a la cartilla de seguiment.

La vacuna s'ha de conservar a la nevera (preferiblement a la porta de la nevera). Pot resistir 6-8 hores fora la mateixa, sempre que no estiguin exposades a molta calor. No congelar (perquè s'inutilitzen i cal sol·licitar una nova).

Ha de retardar l'administració de l'extracte si pateix:

  • una crisi d'asma.
  • febre o una infecció respiratòria (refredat amb símptomes gripals, com són malestar general, dolor muscular, mal d'articulacions, tremolors o calfreds).
  • hepatitis, mononucleosi, tuberculosi activa o un altre procés infecciós similar.
  • Si ha rebut vacuna amb virus atenuats en els 7-10 últims dies.

Si per una altra malaltia li prescriuen un altre medicament, indiqui-ho, ja que hi ha fàrmacs contraindicats amb l'administració de vacunes, especialment medicines per a la hipertensió arterial, cardiopatia, problemes de tiroides, determinats antidepressius i fàrmacs per al tractament del glaucoma.

Després de l'administració de l'extracte, romandrà en el centre, com a mínim 30 minuts. És convenient no realitzar exercici físic violent just després de l'administració de la dosi, almenys en les dues hores següents.

La durada de la immunoteràpia acostuma a ser llarga. Si se li ha indicat una pauta de tot l'any, seu al·lergòleg li donarà instruccions per sol·licitar a la farmàcia un nou envàs abans de finalitzar el que té, li farà revisions clíniques i l'informarà sobre l'evolució de la seva malaltia.