DIETA DELS PACIENTS AMB DISFÀGIA

Volem transmetre una sèrie de consideracions per millorar la preparació i presentació de l'aliment pels pacients amb disfàgia. Les dificultats per empassar poden millorar i fins i tot superar-se si modifiquem la forma de preparar i prendre aliments i begudes. Els plats han de ser atractius i apetitosos, per millorar la predisposició a menjar-los.

  • Els aliments s’han de triturar per aconseguir una textura uniforme, homogènia, sense grumolls, ossets o espines.
  • No s'han d'incloure diferents consistències en un mateix plat, per exemple, sopa de fideus, o d'arròs sense triturar, cigrons o llenties sense triturar. La barreja de sòlid i líquid resulta extremadament difícil de controlar pels pacients amb disfàgia.
  • S'han d'evitar fruites amb llavors (kiwi, maduixes.) i aquelles que desprenguin molt de líquid (taronja, síndria, pera). També aliments enganxosos (puré de patates o la xocolata) i els que s'esmicolen a la boca (magdalenes, torrades).
  • A l'hora de preparar un triturat s'ha de procurar enriquir els plats amb ou, o amb fons de carn / peix, abans de empobrir amb fècules.
  • Els ingredients de triturats poden ser verdures, carns, peixos, llegums, pasta i brous d'au o peix. Pot amanir amb oli d'oliva, sal, pebre i herbes aromàtiques.
  • Si coem les verdures d'un puré amb brou en lloc d'aigua, serà molt més saborós.
  • Per donar-li més sabor al puré de patates o al de carbassa, podem rostir al forn aquests ingredients. També pot usar-se pa fregit per aconseguir un puré més saborós.
  • Altres idees per fer els plats més atractius:
  • Afegir salses espesses per donar un toc de color als plats.
  • Utilitzar culleres de gelats per presentar els purés de forma atractiva.
  • Variar sovint els aliments per no caure en la monotonia.
  • Variar la temperatura dels triturats.
  • Variar color.
    • Blanc: all blanc, vichisoise.
    • Verd: crema d'espinacs, bledes.
    • Vermell: crema de tomàquet, gaspatxo, salmorejo.
    • Groc: cigrons, de patates guisades amb carn.
    • Marró: crema de llenties.
    • Beix: guisat de vedella.
    • Morat: crema de remolatxa, llombarda.