La dermatitis atòpica o éczcema atòpic és una malaltia constitucional, no contagiosa, benigna, però molesta, ja que pot durar molt temps. Cursa amb brots. La pell apareix vermella, escamosa, en ocasions amb lesions humides, que produeixen pruïja. Guareixen sense deixar cicatriu. Existeix una predisposició familiar a sofrir-la.

La pell és excessivament seca i irritable, per la qual cosa precisa unes cures especials fins i tot en períodes estables.

Es recomana dutxar-se una vegada al dia, amb aigua tèbia, durant pocs minuts. Quan surti, ha d'assecar-se suaument, i aplicar-se hidratants com a olis (vaselina líquida), cremes, etc.

Si les lesions són molt extenses és preferible un bany que no duri més de deu minuts, amb una substància col·loïdal de civada o oli.

Utilitzar sempre sabons extra-grassos, sense detergents, etc.

Portar sempre les ungles curtes i netes per evitar produir lesions que es puguin infectar mitjançant el gratat.

No us embruteu, sempre que sigui possible; utilitzar guants o altres peces protectores. L'aigua és 'nociva' per a aquest tipus de pell.

La suor macera la pell i pot empitjorar les lesions. Es recomana dutxar-se després de practicar exercici físic.

Els vestits, el calçat i la roba de casa han de ser preferiblement de fibres naturals, com a cotó, fil... La llana i les fibres sintètiques són aspres i produeixen pruïja, no transpiren bé, etc.

La roba es pot rentar a màquina, si bé s'ha d'aclarir amb abundant aigua (aclarit i centrifugat extra). No afegir suavitzant.

El calçat ha de ser de cuir o tela, ben airejat. El calçat esportiu només ha d'utilitzar-se per fer esport. Es recomanen mitjanes i mitjons de fil o cotó.

En principi, podeu menjar de tot, si el lergòleg no ha diagnosticat cap al·lèrgia alimentària i no ha dit el contrari.

Evitar la calor excessiva i els canvis bruscs de temperatura. Es recomana al voltant dels 20ºC. Airejar bé els domicilis, especialment els dormitoris.

Evitar l'acumulació de pols (veure recomanacions per evitar la pols domèstica).

A l'estiu, amb la platja, el sol i el mar, hi ha molts pacients que milloren. Els banys en el mar són més recomanables que en la piscina. Cal tornar a hidratar la pell després del bany. Utilitzar sempre un producte de protecció solar amb un factor adequat (SPF 15). Evitar la sudoració excessiva.

Evitar el contacte amb irritants com els productes de neteja; utilitzar guants de goma damunt d'uns de cotó per fer les tasques domèstiques.
Heu de seguir les recomanacions del vostre lergòleg. Sovint cal fer tractaments amb cremes de corticoides i, en ocasions, amb antibiòtics, antihistamínics, etc.