Les Teràpies biològiques què són i què tracten

La Unitat de Teràpies Biològiques en Traumatologia, Articura Biològica, de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), ha posat en pràctica amb èxit nous tractaments biològics rics en plaquetes (PRP) o cèl·lules mare adultes. Aquests tractaments van destinats, principalment, a pacients amb tendinitis, artrosi, lesions musculars i lesions esportives.

El Dr. Rodríguez-Miralles, traumatòleg i membre de l'equip d'Articura Biològica assegura els beneficis d'aquest tractament i explica que "en ser natural no té efectes secundaris en la salut ni risc de rebuig perquè està preparat amb la pròpia sang del pacient" .

NOU PROCEDIMENT

La tècnica de PRP consisteix en la infiltració de plasma ric en plaquetes a les articulacions afectades. Rodríguez-Miralles detalla que "el procediment inclou l'extracció de la sang del pacient per al seu centrifugat i així separar en diferents fraccions els diversos components -hematies, leucòcits, plaquetes, proteïnes. El plasma obtingut s'infiltra a la zona a tractar de manera directa o assistida per ecografia".

L'aplicació del PRP permet reduir el dolor, millorar la funció articular i impulsar el procés de cicatrització en malalties traumatològiques comunes, així com alentir l'evolució de l'artrosi fins on sigui biològicament possible.

AVANTATGES DEL TRACTAMENT

El tractament no requereix hospitalització ni anestèsia. La seva aplicació no sol superar els 30 minuts i té una excel·lent facultat regenerativa en el tractament de lesions múscul esquelètiques.

El principal avantatge d’utilitzar plasma ric en plaquetes és que es tracta d’un procediment natural. En ser preparat amb la pròpia sang del pacient, no hi ha risc de rebuig ni efectes secundaris.

Cada cop menys invasius

Pel que fa a l'ús de les cèl·lules mesenquimals, aquestes són cèl·lules mare adultes multipotents i actuen en la regeneració i reparació dels teixits danyats ajudant a la seva cicatrització, evitant la mort cel·lular i facilitant la formació de nous vasos sanguinis.

Aquest altre mètode "té gran potencial per a l'aplicació en la medicina regenerativa i les cèl·lules s'obtenen de diversos teixits com pot ser el greix o el propi os. Aquestes cèl·lules exerceixen un important efecte antiinflamatori i tenen la capacitat de diferenciar-se cap a diferents tipus de teixit com a os, múscul o cartílag" puntualitza el Dr. Rodríguez-Miralles. Igual que el PRP, el tractament amb cèl·lules mare adultes es fa de forma ambulatòria, no requereix hospitalització, és mínimament invasiu i no té risc de rebuig.

Lesions que tenen els dies comptats

L'aplicació de PRP va tenir els seus inicis al camp de l'odontologia i actualment se n'ha estès l'ús a la traumatologia i a la medicina estètica com a tractament antienvelliment, ja que permet nodrir, revitalitzar i equilibrar les cèl·lules de la pell. No obstant això, és en el camp de la medicina esportiva i traumatologia on el seu ús està en més creixement a causa de la seva demostrada efectivitat en les afectacions múscul esquelètiques.