Normes per la prevenció del síncope vasovagal

 • El síncope és la pèrdua de consciència transitòria causada per una disminució del flux sanguini cerebral, de curta durada. Abans de la síncope, pot presentar una sensació de mareig, però la pèrdua de consciència sol ser relativament brusca, fins i tot algunes vegades provoca la caiguda a terra
 • És molt freqüent, i la majoria a de les vegades no es relaciona amb cap malaltia.
 • Ha de saber que hi ha factors que afavoreixen la seva aparició: estrès, falta de descans, dolor, realització d'un esforç intens, canvis sobtats de posició, consumir alcohol, canvis bruscos de temperatura, menjars abundants, ...
 • Pot prendre una sèrie de precaucions per a evitar que passi de nou
  • Eviti situacions que vostè reconeix com a desencadenant dels seus quadres de síncope o mareig: locals tancats on fa calor, llocs molt concorreguts i / o poc ventilats, menjars abundants, la visió de sang o ferides, ...
  • No s'aixequi bruscament del llit o després d'estar assegut o ajupit de forma perllongada. Recomanem fer-ho a poc a poc. Primer segui a la vora del llit, donant temps a que el cos s'adapti al canvi postural, intenti tenir el telèfon a seu abast, on descansa habitualment, ...
  • Eviti estar durant molt de temps dempeus, per exemple "fent cua". Si no queda més remei haurà d'exercitar contínuament els músculs de les cames, posant-se de puntetes alternativament amb cada peu.
  • Dormi el número d´hores necessàries i no romangui en dejú durant el matí o durant un temps excessiu.
  • Si no pateix d´ Hipertensió Arterial mengi amb abundant sal i esmorzi ( a primera hora) aliments consistents que aportin sal (embotits, formatge, anxoves, torrades ambo li i sal,…) Begui abundant aigua.
  • Utilitzeu mitges de compressió elàstica o, en el cas d'homes, mitjons elàstics que s'adquireixen a la farmàcia per afavorir el retorn de la sang des de les extremitats inferiors. Aquesta mesura afavoreix molt especialment a aquelles persones que han d'estar molta estona dempeus o té varius a les cames.
  • En cas d'aparèixer els primers símptomes que precedeixen al quadre de mareig o síncope (sensació de debilitat, visió borrosa, sudoració, nàusees, ...), estiri ´s ràpidament a terra o, si no segui per a evitar que en cas de pèrdua de coneixement, caigui a terra. Informi als seus familiars i amics sobre les mesures a prendre en cas de síncope: estirar-lo al terra, en posició lateral de seguretat, aixecant les cames.


Ha de conèixer que la febre, el dolor, les gastroenteritis, l´estada perllongada al llit, etc., augmenten la predisposició a presentar una síncope vasovagal. Si ha tingut febre o ha estat en llit de forma perllongada ha d'extremar les mesures de precaució (aixecar-se lentament, orinar assegut…).

Si malgrat aquestes mesures presenta síncopes de forma repetitiva i que li incapaciten per a la realització de les seves tasques habituals o aquests síncopes fossin molt bruscos (caiguda a terra sense símptomes previs) i traumàtics, hauria consultar de nou per a valorar la conveniència d'afegir algun tractament a més de seguir amb totes les mesures ja esmentades.

Per dubtes o consultes: 935656000