L'Hospital Universitari General de Catalunya és el primer hospital del grup Quirónsalud a Catalunya en prescriure i administrar un tractament preventiu de la migranya en adults que pateixen a l'almenys quatre dies de migranya al mes. Es tracta d'una opció totalment nova que actua a nivell d'una molècula relacionada amb el dolor provocat per la migranya i que s'anomena Proteïna Lligada al Gen de la Calcitonina. Un anticòs monoclonal humanitzat s'uneix al pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina associat als episodis de migranya, bloquejant la seva funció. La seva aplicació és mensual i s'administra mitjançant una injecció subcutània que pot aplicar-se el pacient utilitzant una ploma o una xeringa precarregada.

Recentment ha estat aprovat per les autoritats sanitàries de la Comissió Europea la comercialització de Galcanezumab, una nova línia de fàrmacs per al tractament de la migranya. Diversos estudis realitzats han demostrat que presenten eficàcia tant per a aquells pacients amb migranya episòdica com aquells que la pateixen de forma crònica.

A més, han mostrat reduir significativament la mitjana mensual de dies de migranya, una millora de la funcionalitat comparat amb placebo, una bona tolerància i un escàs risc d'efectes secundaris. L'autorització d'aquests fàrmacs ha suposat una gran fita i ofereix la possibilitat de reduir l'impacte de la migranya en els pacients que la pateixen i millorar la seva qualitat de vida. Actualment ja s'han administrat als primers pacients de l'Hospital Universitari General de Catalunya, sent el primer hospital de grup en utilitzar-los.

La migranya està considerada com la tercera malaltia més freqüent i la segona malaltia que més incapacitat genera. Es tracta d'una malaltia neurològica caracteritzada per episodis recurrents de mal de cap greus d'entre 4-72 hores de durada, acompanyats d'altres símptomes entre els quals s'inclouen nàusees, vòmits, hipersensibilitat a la llum i al so i símptomes neurològics acte limitats que reben el nom d'aura. Es considera migranya episòdica quan les persones experimenten fins a 14 dies amb migranya a el mes, mentre que es considera migranya crònica quan es pateixen 15 o més dies amb cefalea a el mes dels quals al menys 8 són de característiques migranyoses.

Sobre quirónsalud

Quirónsalud és el major grup hospitalari d’Espanya i el tercer d’Europa. Conta amb més de 35.000 treballadors en més de 120 centres sanitaris, entre els que es troben 45 hospitals que ofereixen 6.800 llits hospitalaris.

Disposa de la tecnologia més avançada i d’un gran equip de professionals altamente especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben el Centro Médico Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Fundación Jiménez Díaz, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policílinica de Gipúzkoa, etc.

El grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals son universitaris) i la investigació medico-científica (compta amb el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, l’únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació).

A més, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tota Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit tasques capdavanteres, essent els pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre altres.