Amb l'arribada de l'estiu els banys al mar són genials per a combatre la calor, a més de ser molt beneficiosos. L'aigua de la mar gràcies als seus components com el sodi, calci o magnesi, entre d’altres, ofereix diferents beneficis sobre la pell: posseeix un efecte cicatritzant i desinfectant, i actua com a antioxidant reduint l'envelliment de la pell.


Un dels inconvenients que es poden trobar els banyistes amb l'arribada de la calor i l'estiu són les picades de medusa. Aquests éssers són cada vegada més nombrosos en les costes de tot el país i algunes de les picades poden arribar fins i tot a ser mortals.


La picada de medusa és un problema relativament comú i freqüent durant el període estival. Les meduses poden injectar el verí a través del contacte dels seus tentacles, amb agullons punxants microscòpics, amb el cos humà. Per a evitar una possible picada és recomanable no banyar-se si es coneix de l'existència de meduses, no tocar-les directament o l'ús de cremes solars protectores.



Què fer si ens pica una medusa?


Les picades de medusa varien molt respecte a la seva gravetat. Les de menor afectació provoquen dolor immediat i l'aparició de marques vermelles i irritació de la pell; mentre que unes altres poden tenir efectes majors des de malalties sistèmiques fins a la mort.


La gran majoria poden ser tractades de manera casolana. Algunes de les recomanacions són:


  • Netejar la zona afectada sempre amb aigua salada o sèrum fisiològic, no usar aigua dolça, ja que afavoreix l'extensió del verí
  • Si hi ha tentacles en la pell retirar-los amb pinces
  • Aplicar gel sobre la picada, però no directament
  • Aplicar corticoides tòpics, anestèsics o els antihistamínics orals per a calmar els símptomes si és necessari

Si després de posar en pràctica aquestes recomanacions no es dóna una millora en la ferida, o si apareix una reacció és important acudir immediatament al centre de salut més pròxim per al tractament de caràcter mèdic.