taj-mahal-2309887_1920

HA DE SABER

 • En els viatgers, la diarrea és la complicació mèdica més freqüent. No ha d’alarmar-se. Hi ha més risc en països amb nivells baixos d’higiene i sanejament d’aigües, i amb infraestructures sanitàries pobres.
  • Habitualment apareix els primers dies del viatge, encara que pot aparèixer en qualsevol altre moment. Generalment, el procés es curt i d’intensitat mitjana. La diarrea es manifesta de manera brusca, amb dolor abdominal tipus recargolament de tripes, emissió de d’excrements líquids o molt sorolls, nàusees i, ocasionalment vòmits. En molts casos pot anar acompanyada de febre alta, mal de cap i gran decaïment de l’estat general.

Precaucions en la dieta

 • Generalment, la diarrea es produeix per la presa d’aliments o d’aigua contaminada amb microorganismes (bacteris, virus o paràsits). Moltes altres malalties infeccioses importants com l’hepatitis A, la febre tifoide o el còlera també es transmeten per aquesta via.
 • Per això s’ha de vigilar estrictament el que s’ingereixi, fins i tot allò que s’hagi servit en hotels i restaurants de qualitat, així com seguir unes recomanacions bàsiques.

water-564048_1920

 • No s’ha de beure aigua de l’aixeta, cal evitar els glaçons de gel en les begudes i fins i tot aclarir-se la boca després de raspallar-se les dents amb aquesta aigua. Ha de ser aigua embotellada amb el precinte intacte. L’aigua bullida o sotmesa a tractament potabilitzador (amb iode o clor) també és segura, així com les infusions (te, cafè, camamilla, etcètera) i les begudes envasades amb el precinte intacte.
 • Moltes vegades, l’aigua de les piscines no està adequadament clorada, per la qual cosa s’ha d’evitar empassar aigua mentre es neda.
 • Els aliments contaminats són la causa més freqüent de la diarrea del viatger.

Segueixi els consells que li indiquem en la taula següent:

Captura de pantalla 2017-07-18 a las 15.08.05Què fer en cas de diarrea:

 • Es recomana una DIETA tova astringent amb cuit, pa, i evitar sucs, llet, fruites i verdures.
 • El més important és EVITAR LA DESHIDRATACIÓ, mantenir una ingesta continuada de líquids, glucosa i electròlits per reposar les pèrdues per la diarrea, fins i tot quan no es tingui sensació de set o sequedat a la boca. Si no es disposa de begudes isotòniques envasades, es recomanen dues opcions:

 1. Sèrum oral: diluir el contingut d’un sobre en 1L d’aigua bullida.
 2. Dilució preparada per vostè mateix: afegir a 1L d’aigua bullida una culleradeta de sal, quatre cullerades de sucre, una cullerada de bicarbonat i una llimona espremuda.
 • Si tingués NÀUSEES o VÒMITS, pot prendre un medicament per a disminuir-los:

Antiemètic en xarop (metoclopramida). És molt important que pugui mantenir almenys l’aportació de líquids.

 • En cas de FEBRE, CALFREDS o DOLOR ABDOMINAL pot prendre antitèrmics i analgèsics com ara paracetamol i/o Butilescopolamina.
 • A més, en algunes situacions concretes i consultant prèviament amb el seu metge, es poden emprar tractaments amb ANTIDIARREICS (Loperamida), i fins i tot amb ANTIBIÒTICS (ciprofloxacina, azitromicina, metronidazole).

SIGNES D’ALERTA

 • CONSULTI durant el viatge en el cas que elimini sang, moc o pus amb la deposició, si no tolera la hidratació via oral amb persistència de vòmits o si la diarrea evoluciona malament malgrat el tractament.

RECORDI

SEMPRE BEGUDES EMBOTELLADES I ALIMENTS CUINATS I PELATS

HIDRATACIÓ CONTÍNUA EN CAS DE DIARREA

CONSULTAR AMB EL SEU METGE A LA TORNADA SI HA PRESENTAT DIARREA