Les irritacions en la pell dels nounats és una de les patologies més comunes, ja que la pell dels bebès és naturalment més sensible que la dels adults, i pot sentir-se seca i irritada amb major facilitat. Des del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya ens expliquen què és la sudamina infantil i com es tracta.

Les rascades, irritació, i sequedat en la zona del bolquer són les afectacions més comunes, però entre els més petits també es pot donar la Sudamina o Miliària. Es tracta d'una erupció que amb freqüència apareix en la pell d'alguns nens, sobretot nounats i menors d'un any, causada per l'obstrucció dels conductes de les glàndules de la suor en la pell. La suor queda atrapada sota la pell causant petites erupcions.

Aquestes erupcions es manifesten mitjançant l'aparició de petits grans vermells o blanquinosos i afecta les zones de la pell on són més abundants les glàndules sudorípares, és a dir, el front, cara, coll, pit o esquena. Encara que és coneguda com a erupció per calor i està relacionada amb les altes temperatures, no vol dir que sigui exclusiva de l'estiu.

Aquesta afecció de la pell és més habitual en menors de 2 anys perquè la dermis encara té dificultats per a desprendre's de la calor sobrant i transpirar com fa la pell dels nens de major edat o els adults. En cas de nens amb pell atòpica, sí que és possible que hi hagi més irritació en les zones afectades i que davant qualsevol factor extern, pugui donar lloc a una dermatitis.

La sudamina és una alteració benigna i transitòria que no requereix un tractament específic, encara així és important prevenir-la. Des de l'Associació Espanyola de Pediatria es recomana evitar una sudoració excessiva que pugui afavorir l'aparició de la sudamina. Algunes de les recomanacions són:

  • No abrigar al nen en excés
  • No utilitzar roba ajustada
  • Mantenir una higiene adequada
  • Mantenir unes bones cures de la pell del bebè: neteja i hidratació
  • Evitar l'ús de productes com a talc o cremes molt espesses que puguin obstruir més els porus

Com hem de tractar la sudamina?

En el cas que el nadó presenti alguna granellada és important facilitar la transpiració de la pell perquè desapareguin els grans mitjançant els següents passos:

  • Treure-li la roba i deixar respirar les zones amb granets
  • Refrescar l'habitació i traslladar al nadó a una zona amb menor temperatura
  • Si els grans no disminueixen, donar-li un bany
  • Si després de seguir aquestes recomanacions el bebè no millora serà necessari portar-lo al pediatre per a valorar l'estat i el grau de la granellada