UNITAT DE TRACTAMENT ANTITROMBÒTIC UTA-BST I SERVEI DE NEUROLOGIA

COM DETECTAR UN ICTUS

Aquest document proporciona informació sobre com detectar una trombosi. A través d'una sèrie de preguntes i respostes, pretén solucionar alguns dels dubtes més freqüents. Es tracta d'una informació addicional, complementària a l'aportada pel metge en la consulta.

1.- QUÈ ÉS UN ICTUS?

Un ictus és una lesió cerebralproduïda per la falta de reg sanguini, normalment arterial. Existeixen dues formes de presentació:

  • L´ictus hemorràgic, en el que se produeix la ruptura d´un vas sanguini. És el que es coneix com vessament.
  • L´ ictus isquèmic,en què un coàgul, normalment originat al cor o derivat de l'arteriosclerosi, provoquen l'obstrucció d'un vas sanguini.

La manca de reg pot produir dany en el teixit cerebral, amb les conseqüents alteracions del seu funcionament. Els pacients amb fibril·lació auricular, un trastorn de la contracció del cor, reben un tractament anticoagulant per fer la sang menys espessa i reduir el risc que la sang es coaguli.

Captura de pantalla 2020-08-24 a las 10.36.03Captura de pantalla 2020-08-24 a las 10.36.03


Normal

2.- QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES DE L´ICTUS?


A la següent imatge es resumeixen els signes i símptomes que poden indicar que s'està produint un l'ictus. En cas que es presentin aquests símptomes, és important acudir URGENTMENT a l'hospital per valorar la possibilitat d´estar patint un l'ictus i rebre tractament.

Captura de pantalla 2020-08-24 a las 10.43.11Captura de pantalla 2020-08-24 a las 10.43.11

3.- COM ES DIAGNOSTICA L´ ICTUS?

Davant la sospita d´estar patint un Ictus es poden fer diverses proves per confirmar-ho:

  • Analítica general.
  • Escàner cranial que permeti observar el si existeix isquèmia o hemorràgia.

4.- PER QUÈ ÉS URGENT DETECTAR UNA TROMBOSI PERIFÈRICA?

Una trombosi, especialment una simptomàtica, requereix tractament urgent per evitar el seu agreujament. En cas que la trombosi s'estengui pot afectar més venes, produir èmbols que donin lloc a l'embolisme pulmonar o alterar el funcionament d'altres òrgans. Els quadres de embolisme pulmonar poden arribar a ser molt greus en cas de no rebre tractament. Serà necessari prendre anticoagulants.


És important per tant el diagnòstic i l´inici del tractament.

Per contactar amb nosaltres davant dubtes i consultes: 93 565 6000

Captura de pantalla 2020-08-19 a las 8.38.44Captura de pantalla 2020-08-19 a las 8.38.44