El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya incorpora un equip de litotrícia (LEOC) per al tractament de litiasi renal, una malaltia causada per la presència de càlculs o pedres a l'interior dels ronyons o de les vies urinàries.

Segons les dades de la Societat Espanyola d'Urologia, la litiasi renal és una patologia molt freqüent, que afecta entre 5 i el 12% de la població dels països industrialitzats i resulta més freqüent en els homes.

L'equip que ha incorporat l’HUGC és l'únic existent a les comarques de Vallès i, al mateix temps, a tot Catalunya fora de Barcelona, ​​fet que contribuirà a que molts pacients no hagin de desplaçar-se a Barcelona per realitzar aquest tractament.

Es tracta d'una tècnica no invasiva que consisteix en la fragmentació de càlculs a la via urinària superior (ronyó i urèter), majors de 5 mm de diàmetre, convertint-los en restes expulsables de forma espontània, per a això utilitza les ones de xoc. Inicialment, quan es va inventar la tècnica, es realitzava a través d'una banyera i, actualment, amb els últims i moderns equips s'aplica en sec en una llitera i amb el pacient sedat per evitar molèsties. Les ones travessen el cos fins colpejar els càlculs renals i fragmentar en trossos diminuts que, posteriorment, seran expulsats per l'orina.

El procediment dura entre 45 i 60 minuts i es realitza sota sedació, de forma ambulatòria i es pot aplicar a la majoria dels càlculs renals i ureterals, sent el tractament d'elecció per als que mesuren entre 5 i 20 mm. Aquest tractament pot repetir-se en més d'una ocasió i és de ràpida recuperació. La litotrícia presenta un gran avantatge respecte al tractament quirúrgic de litiasi renal, a l'ésser molt menys invasiu.

A l'Hospital Universitari General de Catalunya aquesta tècnica la realitza el Dr. José María Urmeneta Sanromà, uròleg especialista en litiasi renal amb una gran experiència en aquest tractament per ones de xoc.

Sobre quirónsalud

Quirónsalud és el major grup hospitalari d’Espanya i el tercer d’Europa. Conta amb més de 35.000 treballadors en més de 120 centres sanitaris, entre els que es troben 45 hospitals que ofereixen 6.800 llits hospitalaris.

Disposa de la tecnologia més avançada i d’un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben el Centro Médico Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Fundación Jiménez Díaz, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policílinica de Gipúzkoa, etc.

El grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals son universitaris) i la investigació medico-científica (compta amb el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, l’únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació).

A més, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tota Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit tasques capdavanteres, essent els pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre altres.